Над 960 дружества от морската столица подадоха годишните си декларации

...
Над 960 дружества от морската столица подадоха годишните си декларации
Коментари Харесай

Над 960 дружества вече декларираха данъците си в НАП Варна 

Над 960 сдружения от морската столица подадоха годишните си заявления по член 92 от ЗКПО /Закон за корпоративно подоходно облагане/ от началото на акцията за оповестяване на приходите на юридическите лица, която започва на 1 март. Това оповестиха от НАП-Варна за Varna24.bg.

В период до 30 юни 2023 година повече от 30 хиляди компании от област Варна би трябвало да заявяват корпоративен налог, налог върху разноските, налог върху приходите на бюджетните предприятия, както и налог върху активността от опериране на кораби. Декларациите се подават единствено по интернет през Портала за електронни услуги на Национална агенция за приходите, налични с  дипломиран електронен автограф (КЕП).

Срокът за заплащане на тези налози също е 30 юни, като това може да стане онлайн посредством виртуалния ПОС терминал на Национална агенция за приходите (е-услугата за заплащане с карти), във всяка банка с попълване на платежно разпореждане или вносна записка за издължаване към бюджета или с пощенски запис. От Национална агенция за приходите Варна припомнят, че при съществуване на неверни или отхвърлени данни, на съображение чл.102, ал.4 от Данъчно-осигурителен процесуален кодекс, данъкоплатецът е задължен да подаде нова декларация, отговаряща на условията в период до 7 дни от датата на известието за отхвърлените данни.

Физическите лица, извършващи активност като търговци, еднолични търговци и аграрни стопани, избрали този ред на облагане, също подават годишните си данъчни заявления /по член 50 ЗДДФЛ/ до 30 юни 2023 г. 

В Портала за е-услуги на Национална агенция за приходите авансово попълнените заявления за облагане на приходите на физически лица, към този момент са налични. Потребителите, които имат личен идентификационен код (ПИК) или КЕП, ще могат да се възползват от въведената информация за получени от тях приходи от трудови правни отношения,  цивилен контракти и възнаграждения, някои приходи от наем, получени суми от продажби в Интернет, данни за закупен стаж и информация за прекачване на транспортно средство и други

Тази година данъчната акция за обявление на приходите на физически лица, получени през 2022 година, завършва на 2 май, защото 30 април е почивен ден.

Подалите годишните си заявления по електронен път до 31 март употребяват отстъпка до 500 лв. от налога за довнасяне, в случай че нямат подлежащи на наложително осъществяване обществени отговорности все още на подаване на декларацията, както и в случай че са внесли целия размер на налога за довнасяне в период до 31 март.

Допълнителна информация за декларирането на приходите може да бъде получена на телефоните на Информационния център на Национална агенция за приходите: 0700 18 700 или 02/ 9859 6801, на цена, съгласно цените на съответния оператор.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР