Над 9500 домакинства са подали заявления за безплатна подмяна на

...
Над 9500 домакинства са подали заявления за безплатна подмяна на
Коментари Харесай

Над 9500 домакинства в София са поискали безплатна подмяна на стари отоплителни уреди

Над 9500 семейства са подали заявки за безвъзмездна замяна на старите им отоплителни уреди на дърва и въглища с нови екологични разновидности - климатици, уреди на газ или пелети, както и радиатори за централно отопление, показаха от пресцентъра на Столичната община след инспекция на монтаж на климатици в регион " Триадица " от кмета на София Йорданка Фандъкова.

Според данни от последното броене на популацията 55 000 семейства в Столичната община се отопляват на твърдо битово гориво, като над 3000 от тях живеят в централните ѝ региони.

От общината прецизират, че всички семейства на територията на Столична община, които се отопляват на дърва и въглища и са притежатели на парцелите, в които живеят, могат да аплайват за изцяло безвъзмездна замяна на отоплителните им уреди по стратегия " Околна среда ". Те могат да избират сред до три броя климатици, топловъздушни пелетни камини, камини на пелети с водна риза, или пелетни котли, както и котли на газ или до три броя газови конвектори. Уредите са с разнообразни мощности съгласно размера и кубатурата, която ще се отоплява в жилището. Домакинствата, избрали да получат нови котли на пелети или газ, както и камини на пелети с водна риза, могат да заявят и до три броя радиатори с разнообразни размери. Граждани, които желаят да се отопляват на централно отопление, получават до три броя радиатора на парцел.

Домакинства от кварталите " Абдовица ", " Димитър Миленков ", " Филиповци ", " Требич ", " Обеля ", в.з. " Малинова котловина " и селата: Волуяк, Мрамор, Чепинци, Негован, Световрачене, Кубратово, Бусманци, Казичене, Кривина, Владая и Мърчаево, могат да аплайват по програмата LIFE на Европейския съюз. Те могат да избират уреди на пелети, природен газ, а от януари 2023 година се одобряват и заявки за климатици, показват още от Столичната община.

Безплатната замяна на печките на дърва и въглища е част от ограниченията на Столична община за понижаване на фините прахови частици и се финансира със средства от оперативна стратегия " Околна среда " и стратегия LIFE на Европейския съюз.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР