Над 90 процента от легналите полицаи по улиците на българските

...
Над 90 процента от легналите полицаи по улиците на българските
Коментари Харесай

Над 90 процента от “легналите полицаи” по улиците на българските градове и села не отговарят на нормите

Над 90 % от " легналите служители на реда ” по улиците на българските градове и села не дават отговор на нормите. Те са по-високи от оптимално допустимата височина от 7,5 см и по-тесни от изискваната широчина от 4,20 метра. Затова разрушават освен ходовата част на колите, а може даже да застрашат човешки живот, обясниха специалисти по пътно строителство и сигурност на придвижването, написа " Труд news ”.

Наредбата за изкуствени неравности на Министерство на вътрешните работи и районното министерство, в която са посочени параметрите на оборудванията, е от 2012 година До 1 година след приемането є трябваше да бъдат махнати всички " легнали служители на реда ”, които нарушават условията. Но макар че срокът бе удължаван това не се прави от 10 години. От една страна никой от служителите не върви да мери какъв брой са високи или необятни " легналите служители на реда ”. От друга - в наредбата няма никаква санкция за длъжностни лица, които позволяват противозаконните напречни изкуствени неравности. Стопаните на пътя би трябвало да водят указател на всички сходни уреди, само че в него липсва каквато и да е строителна документи и приемен протокол, от който да се види, че " легналият служител на реда ” дава отговор на стандартите.

Проучване през 2015 година на Столичната община демонстрира, че от общо 1067 " легнали служители на реда ”, 960 нарушават наредбата. Само единици от тях са отстранени. Според специалисти това съответствие от 90% противозаконни е непокътнато и до през днешния ден и е същото освен в София, а на всички места в страната. Публична загадка е, че строителни компании, които вършат поправки и реконструкции на улици, без потребност поставят и по някой " лежащ служител на реда ”, с цел да оскъпят плана. Прибират си парите и не ги интересува дали са спазили нормите и дали някой ще си счупи автомобила.

" Легналите служители на реда ” даже могат да са рискови и за човешки живот, споделят експертите. Когато изпъкнали изкуствени неравности се сложат от двете страни на пешеходна пътека или велосипедна алея, те " повдигат ” предницата на автомобила, който удря пешеходеца или колоездача не в бедрата, а по-високо - в коремната област, където се повреждат голям брой вътрешни органи, показват те.

Не сме срещу построяването на " легнали служители на реда ” пред детски градини и образователни заведения, каквито има от доста години в София. Но през 2020 година в писмо до тогавашния столичния кмет Йорданка Фандъкова изрично възразихме срещу концепцията да стартира всеобщо създаване на такива уреди, в това число и по необятни улици и булеварди, сподели Христо Радков, началник на Българско обединяване на водачите. Неговата организация приготвя сходно писмо против " легналите служители на реда ” до кмета Васил Терзиев и транспортната комисия в Столичния общински съвет. " Смятаме, че има огромна част от тези уреди, които не дават отговор на условията на подзаконовия нормативен акт - наредбата на Министерство на вътрешните работи и Министерство на регионалното развитие. Затова ще настояваме да се направи инспекция какъв брой са те по регионите на столицата, след което да се изготви стратегия, по която да бъдат реконструирани или напряко отстранени ”, сподели Радков.

" Нека да приказваме за " гърбица ”, а не за " лежащ служител на реда ” или " латентен служител на реда ”, тъй като когато един водач мине през гърбица и стартира да я ругае, не е хубаво да ругае пътната полиция ”, посочи с възприятие за комизъм специалистът по пътна сигурност инж. Илия Запрянов. Той бе безапелационен, че казусът с " гърбиците ” в България е голям, само че неговите сътрудници пътни инженери избират да си траят, тъй като комисиите в общините ще отхвърлят да им съгласуват плановете. " А мен не ме е боязън от никого, по тази причина ми викат бай Илия Лъвското сърце ”, добави той.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР