Над 90% от упражнилите правото си на глас в референдума

...
Над 90% от упражнилите правото си на глас в референдума
Коментари Харесай

Над 90% от гласоподавателите на референдума се обявиха за независим Иракски Кюрдистан

Над 90% от упражнилите правото си на глас в референдума за самостоятелност на Иракски Кюрдистан са подкрепили независимостта на района. Това демонстрират първите публични резултати, които бяха оповестени от изборната комисия в Ербил, оповестява Българска телеграфна агенция. Избирателната интензивност на вчерашния избор пък е била над 72 %.

Окончателните резултати от референдума се чакат до три дни. След гласуването кюрди честваха до късно през нощта по улиците на Ербил, столицата на Иракски Кюрдистан, където се чуваха автомобилни клаксони, развяваха се кюрдски флагове и гърмяха фойерверки.

Веднага след оповестяването на резултатите държавното управление на Ирак разгласи, че няма да води договаряния с районното държавно управление в Иракски Кюрдистан за гласуваната самостоятелност в " противоконституционния референдум ".

Президентът на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани съобщи от своя страна, че референдумът не е обвързващ и задачата му е да даде на неговото държавно управление мандат да договаря с Багдад и прилежащите страни за отцепването от Ирак на следения от кюрди регион.

Вчера иракската войска разгласи, че е почнала " огромни маневри " взаимно с турските военни по общата граница, без да даде детайлности. По-рано Багдад подреди изпращане на войски в Киркук и други противоречиви региони в името на сигурността на жителите, а народен представител от иракския парламент предизвести, че Кюрдистан може да се трансформира във втори Израел, предизвиквайки войни от самата си поява.

Шиитските милиции Хашд аш Шааби показаха подготвеност да се борят, с цел да " защитят жителите на Киркук и противоречивите региони, окупирани от гангстери, които не се преценяват със заповедите на главнокомандващия, "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР