Над 90% от сградите в България се нуждаят от саниране.

...
Над 90% от сградите в България се нуждаят от саниране.
Коментари Харесай

Нова програма за саниране: Над 90% от сградите у нас се нуждаят от обновяване

Над 90% от постройките в България се нуждаят от саниране. Част от тези, които са проектирани пред 1999г. ще бъдат санирани гратис. Това ще става със средства от Националния проект за възобновяване и резистентност. Очаква се парите по новата стратегия да стигнат за близо 1000 здания в цялата страна.

Мария Бонева живее в двустаен апартамент. Няма задоволително пари да заплати за саниране, по тази причина желае да се включи в програмата.

Мария Бонева: " Нямаме средства. Той е издигнат 1964 година, нанесли сме се 1964 година, само че към този момент се разрушава. Вижте там. В кухнята, ето я, където са гълъбите, това ми е прозорецът, виждате - студено, леденик. То всичко е разрушено, духа ".

Част от съседите ѝ са санирали жилищата си за лична сметка.

Мария Банкова: Санирано е преди 4 година на лични разходи. Би следвало да се провежда и да се санират задачите блокове. В годините по този начин се случи, че апартаментът под мен и прилежащия не живееха хора и надлежно беше и по-хладно, а в случай че има наличие и е санирано ще бъде по-топло.

Макар и на близо 60 година, здания като тази могат да вземат участие в новата стратегия за саниране.

Добромир Василев - шеф на дирекция " Жилищна политика ", Министерство на регионалното развитие: " Всички здания, които са строени преди 1999 година са възможни за присъединяване в програмата. Обновяването включва: възобновяване или слагане на топлоизолация, на дограма, ремонт на покрива и слагане на топлоизолация. Мерки в общите елементи на постройката, замяна на електрическата система, замяна на осветлението с енергийно дейно. Ако е належащо може да се подмени и инсталацията за топла вода за здания, които са с парно. Може да бъде изменена от отвесна в хоризонтална. Разходите, свързани с отопление, сила и така нататък се понижават доста, в множеството случаи над 50% ".

За да аплайват по програмата, Мария Бонева и съседите ѝ първо би трябвало да си създадат Сдружение на притежателите и да го записват в общината.

Добромир Василев - шеф на дирекция " Жилищна политика ", Министерство на регионалното развитие: " За задачата е належащо присъединяване на най-малко 67% от притежателите на идеални елементи. Да приготвят механически паспорт, техническо проучване, енергийно проучване и всички тези документи са наложителни за кандидатстване. Тези документи се изготвят от лицензирани експерти. Съответно информация може да се откри на уеб страницата на АУЕР, на уеб страницата на ДНСК, може да бъдат направени от екип от правоспособни проектанти. След като съберете всички документи се подписва съглашение за партньорство с общината и се подава план в общината. Общината подава плана в ИСУН.

Разходите за документите са за сметка на притежателите на жилища. Така за енергийно проучване на жилището, Мария ще би трябвало да заплати към 500 лева за 93 квадрата.

Мартин Димитров – ръководител на Национална асоциация на домоуправителите: Цените варират от 5,50 до 7,20 с Данък добавена стойност на квадратен метър. Средно за общоприет блок с 16 етажа, цената е към 35 хиляди лева Според размера на жилището ще бъде съответната вноска. За правенето на техническия паспорт, който предписва ограничения тъкмо какви способи и материали ще бъдат вложени в обновяването на многофамилните жилищни здания.

Мария Бонева: Ще намеря метод да я платя, само че не се знае какъв брой ще пребивавам и какво ще бъде. Бих я платила.

След осъществяване на енергийно проучване обаче няма гаранции, че постройката ще бъде утвърдена за саниране. Програмата включва два разновидността – при първия санирането се финансира на 100 %, а във втория на 80%. Това значи, че в случай че претендентите бъдат утвърдени за първия стадий, парите за проучване и правене на останалите документи ще им бъдат възобновени. Във втория – не.

Добромир Василев - шеф на дирекция " Жилищна политика ", Министерство на регионалното развитие: Първият стадий е със 100% безплатна финансова помощ. Крайният период за кандидатстване по тази мярка е 31 март 2023 година След 31 март в МРББ ще бъде основана комисия, която да оцени всички подадени планови оферти. Вторият вид - за съфинансиране - стадий ще се кандидатства от 1 април до 31 декември 2023г. Схемата ще бъде идентична. Ние сме присъединили референтна стойност за осъществяване на енергийното проучване, техническото проучване. Това, което сме планували като разход е 6,28 на квадратен метър, с включен Данък добавена стойност.

Според Националната асоциация на домоуправителите, периоди за кандидатстване може да се окажат къси и авансово да откажат доста притежатели от присъединяване.

Мартин Димитров – предс. Национална асоциация на домоуправителите: Много малко хора или здания ще могат първо да се провеждат чисто административно със Сдружението на притежателите, второ да съберат и да разпределят сумите, които ще бъдат към компаниите, които ще изготвят енергийните паспорти и техническите паспорти.

Добромир Василев - шеф на дирекция " Жилищна политика ", Министерство на регионалното развитие: Сроковете са заложени в документите към Плана за възобновяване и резистентност и ние за жалост не може да ги променим. Ако някоя постройка не получи финансиране може да кандидатства за стадий 2. Това ще бъде може би последната процедура със 100% безплатно финансиране.



А описът с нуждаещи се от саниране е огромен.

Добромир Василев - шеф на дирекция " Жилищна политика ", Министерство на регионалното развитие: Над 90% от постройките в България се нуждаят от възобновяване.

В Плана за възобновяване и резистентност са заложени 1 милиард и 400 милиона лева за програмата. Очаква се парите да стигнат за санирането на 1000 здания от цялата страна.

Добромир Василев - шеф на дирекция " Жилищна политика ", Министерство на регионалното развитие: Допустими са всички здания с 4 или повече независими обекта в тях. Нямаме аршин във връзка с градовете, кандидатства се с самостоятелна постройка. Независимо къде се намира, в случай че е утвърдена постройката ще получи финансиране. Кандидатстването не е обвързано с това дали се намирате в дребен или огромен град.

Българска национална телевизия: Как ще се отсеят, защото 90% казвате, че имат потребност?

- Ако доста здания примерно извършват условията и покриват критериите, къде ще пристигна цедката?
Критериите са точкови, тъй че според от постройката и от критерия може да се получи друг брой точки, надлежно ще финансираме постройките с максимален брой точки.

Българска национална телевизия: Тук по-рано подалите имат ли преимущество?

- Не, този път нямат преимущество. Всички заявки ще се преглеждат след крайния период за подаването им.

Българска национална телевизия: Предвид растящите цени, инфлацията и така нататък на какви цени след това ще се прави самото саниране? Предварително ли са избрани, по-късно или по какъв начин ще се случва това разпределение на парите?

- Това, което сме създали, водейки се и в опита в националната ни стратегия е, че сме сложили референтни оптимални цени. Максималният бюджет за всяка постройка ще се дефинира не може да надвишава тези референтни цени. Когато сме определяли тези цени сме взели забележителното покачване на стойностите и ще дам за образец, че разноските по Националната стратегия бяха 140 лева на квадратен метър, това, което в този момент предлагаме е 250лв. на квадратен метър. Което е растеж от над 80%.

Българска национална телевизия: Какви бележки сте си взели от предходните стратегии?

- Основната записка, която сме си взели е възстановяване на контрола по време на осъществяване. Министерство на регионалното развитие ще се включи към този момент интензивно. Другото е - отстраняваме правилото " Първи по време, първи по право " и ще търсим постройките, отговарящи в най-голяма степен на критериите.

Мартин Димитров – ръководител на Национална асоциация на домоуправителите: Знаем от предходните интервали на програмата, че с компаниите имаше доста проблеми - липса на способени експерти за осъществяване на топлоизолационен вид системи, липса на кадрови запас и естествено притежателите бяха недоволни от самото осъществяване на самите уговорките по програмата.

Добромир Василев - шеф на дирекция " Жилищна политика ", Министерство на регионалното развитие: Ако жителите виждат проблем, могат да подават сигнал както към общината, по този начин и към нас, с цел да може да сформираме наставления.

Според домоуправителите, в панелните блокове има най-вече остарели асансьори, които също могат да бъдат заменени посредством програмата.

Мартин Димитров – ръководител на Национална асоциация на домоуправителите: Защо асансьорните средства като огромен енергиен консуматор сега, изключително за високи блокове, където са най-малко по два, а да кажем, че има и трети товарен не са включени в самите ограничения?

Добромир Василев - шеф на дирекция " Жилищна политика ", Министерство на регионалното развитие: Асансьорите не са позволен разход по програмата. Един асансьор коства над 50 хиляди лева и не може да бъде обосновано неговото изкупуване.

Критериите за кандидатстване ще бъдат оповестени в средата на ноември на уеб страницата на Министерството на районното развиване и на уеб страницата на Информационната система за ръководство и наблюдаване на средствата от Европейски Съюз.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР