Над 90% от пожарите, възникнали на територията на страната от

...
Над 90% от пожарите, възникнали на територията на страната от
Коментари Харесай

Над 90% от пожарите са причинени от човешка дейност

Над 90% от пожарите, зародили на територията на страната от началото на тази година, са породени от човешка активност. Това изясни пред „ Монитор “ основен контрольор Стефан Стефанов от Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “.
От началото на тази година има над 39 600 сигнала за пожари, което е с 11 400 повече от сигналите за същия интервал на предходната година. Като причина за доста повишилия се брой пожари Стефанов посочи високите температури и засушаването на растителността, както и безотговорността на хората от бранша на селското стопанство, които не съблюдават нужните ограничения за сигурност. Причинителите на пожари палят огън навън и при съществуване на вятър посоката и фронтът на пламъците се измества, което предизвиква пожари, които постоянно са неконтролируеми.
Само за последната седмица има получени 2000 сигнала. Това се дължи на изместването на пожароопасния сезон. Ако преди години рисково горещите месеци са били юли и август, то тази година предпоставки за рисково време има и за по-голямата част от месец септември. В резултат от хладното време и преваляванията напролет и ранното лято, има интензивна растителност, която се изсушава през горещите месеци и основава предпоставки за пораждане и разпространяване на пожари. Именно произшествията, зародили измежду природата на труднодостъпни места, са измежду най-трудните за преодоляване. Такъв фронт изисква и изстудяване, с цел да могат огнеборците да доближат до огъня. Работата на терен е тежка, защото съществуването на вятър и смяната на разпространяване на пламъците усложняват ситуацията.
„ Това са едни сложни моменти, предизвикателство за хората, с цел да потвърдят, че са загрижени за природата и за хората “, разяснява основен контрольор Стефан Стефанов.
През тази година има и доста нарастване на броя на пожарите с повърхност по-голяма от 1 дка, зародили в сметища. Като причина за това се акцентират още веднъж тежките метеорологични условия - горещите температури и засушаването. При разграждането на боклуци се отделя горивен газ, който става причина за възникването на огромни пожари в дълбочина. Сред факторите е и човешката активност - през летните дни е задоволителна даже една захвърлена цигара, с цел да аргументи произшествие.
Трудно е да се открият отговорните за възникването на пожарите, защото досега на идването на екипите причинителите към този момент са напуснали мястото. Като ограничения за предварителна защита на сходни катастрофи Стефанов показва запознаване с метеорологичните условия преди паленето на огън и обезпечаването на прелиминарен проект за деяние и съоръжение за погасяването на възможен пожар. От Групово дело „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ провеждат образования за доброволци и стратегии в учебните заведения, които да срещнат подрастващите с верния метод за деяние при злополучие.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР