„Над 90% от починалите от COVID-19 в нашата страна са

...
„Над 90% от починалите от COVID-19 в нашата страна са
Коментари Харесай

Министър Кацаров за Коледа: Спазвайте „зеления сертификат“, ваксинирайте се и се пазете!

„ Над 90% от умрелите от COVID-19 в нашата страна са възрастни неимунизирани жители. Нормално е, когато се пуска един нов артикул, като имунизациите за Ковид-19, всеки доктор да желае безспорни доказателства за неговата сигурност и успеваемост. Една година по-късно нямаме никакво съображение да се съмняваме. В света към този момент са сложени над 7 милиарда дози от имунизациите против COVID-19, а случаите на тежки странични реакции са по-малко от 1 на 1 млн. Ваксините са високоефктивни – в над 90% от случаите те подсигуряват леко протичане на заболяването. Те в действителност избавят живот “. Това съобщи министърът на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров, откакто му беше сложена бустерна доза ваксина против коронавирусната зараза.

По мотив на идните коледни празници министърът моли: „ Спазвайте условията на „ зеления документ “, ваксинирайте се, в случай че още не сте го създали, сложете си бустерна доза, носете маски там, където средата е по-рискова, спазвайте въведените ограничавания. Пазете живота си и този на своите близки! “.

Д-р Кацаров разяснява, че държавното управление всеки месец дава десетки милиони за медикаменти и обезпечаване на болнична помощ в изискванията на пандемия, само че имунизирането против коронавирусната зараза са най-сигурният метод да се предпазим от тежко протичане на болестта и гибел. Не е нужно да рискуваме здравето си и да даваме толкоз пари, откакто имаме надеждната отбрана на имунизациите, освен това на доста по-ниска цена. Здравният министър уточни, че самият той към този момент има тройна отбрана, тъй като е преболедувал, имунизиран, а от през днешния ден има и сложена бустерна доза.

Към 9 декември в България са сложени близо 3,5 млн. дози, а над 1,8 млн. души са със приключен имунизационен курс, регистрира доктор Кацаров. Той разяснява още, че въвеждането на „ зеления документ “ е асъдействало за увеличение интереса към имунизацията в страната, като броят сложени на седмична база ваксини се е нараснал четирикратно по отношение на лятото.

Във връзка с новия вид на SARS-CoV-2 – Омикрон министър Кацаров напомни, че на Националния център по заразни и паразитни заболявания към този момент са отпуснати спомагателни средства за секвениране на проби. „ Все още Омикрон не е открит у нас, само че до момента известните разновидности на вируса не ни подминаха, тъй че няма причина да мислим, че това ще се случи в този момент. Предприети са всички нужни ограничения - когато новият вид се появи в Южна Африка ние към този момент бяхме забранили влизането в страната от тези страни “, посочи здравният министър.

Той разяснява и тестването на учениците, като посочи, че за разлика от предходните епидемиологични талази, когато едно дете излезеше с позитивен резултат и това беше причина за карантинирането на цели паралелки, то щадящите проби разрешават децата с COVID-19 да бъдат изпратени за обзор и да се избегне карантиниране на цели класове. Тестването спомага и за ограничение разпространяването на вируса, като доказателство за това е, че децата се върнаха на учебно заведение, само че броят на инфектираните продължава да спада.

Правителството отпусна на Министерство на здравеопазването пари за закупуването на 1,5 млн. щадящи теста за деца. Благодарение на транспарантните процедури успяхме да реализираме извънредно ниски цени и да закупим три пъти повече проби – над 4,7 милиона теста. Имаше известно закъснение в доставката заради справедливи аргументи - половината Европа се намира в пика на епидемиологична вълна, редица страни са в локдаун, търсенето на тези проби нараства неведнъж, доставката им е затруднена, тъй че имаше известно закъснение, само че към този момент всичко е наред. Тестовете са обезпечени най-малко доникъде на януари месец, по мои груби сметки, тъй че умерено може да продължава образователният развой. МОН се оправя добре с организацията, няма аргументи за безпокойствие “, добави доктор Кацаров.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР