Над 9% разлика между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори.

...
Над 9% разлика между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори.
Коментари Харесай

Тренд: За ГЕРБ на парламентарния вот биха гласували 24,9 на сто, за ПП-ДБ - 15,5 на сто

Над 9% разлика сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за идните избори. Кабинетът на Димитър Главчев започва с 20% утвърждение. 11% правят оценка позитивно измененията в Конституцията в частта за служебния кабинет.
Данните са от изследване на „ Тренд “ по поръчка на " Нова броудкастинг груп " и „ 24 часа ". Изследването е осъществено в интервала сред 12 и 19 април 2024 година посредством директно полустандартизирано изявление " лице в лице " с таблет измежду 1002 души на възраст 18+. 
Въпреки наситения с политически събития месец, не се записва сериозна смяна в електоралните настройки, означават от " Тренд ". Преговорите за ротацията и обвиняванията към Агенция „ Митници “ евентуално са повода за ерозия в поддръжката по отношение на „ Продължаваме промяната - Демократична България “ с малко над 2 процентни пункта от гласуващите.

ГЕРБ-СДС задържа равнищата си от последните месеци (24,9% от гласуващите). ПП-ДБ (15,5%), Движение за права и свободи (14,4%) и " Възраждане " (14,2%) са с близки стойности и представянето им в идната предизборната акция ще е ключова за крайната класификация на второто, третото и четвъртото място. Сигурна остава петата позиция за Българска социалистическа партия (9,1% от гласуващите), а на шесто място е „ ИТН “ с 4,8% от гласуващите.

6,9% декларират, че ще се възползват от опцията „ Не поддържам никого “.

49% са тези, които декларират, че ще гласоподават на идните предварителни парламентарни избори, което се равнява на към 2,6 до 2,8 милиона гласоподаватели.
 Източник " Тренд "
Доста сходна е електоралната картина при европейските избори. При тях отчитаме малко по-висока готовност при „ Продължаваме промяната-Демократична България “ до 16,1 на сто и минимална разлика в отрицателна посока при Българска социалистическа партия (8,7% от гласуващите).     
 Източник " Тренд "
Налице е нов спад в оценката за работата на Народното събрание, като през април положителна оценка дават 12%, а негативната - 80 на 100.
 Източник " Тренд "
При оценката за президента към този момент близо 10 месеца не се регистрира сериозна динамичност.
 Източник " Тренд "

Една пета (20%) от хората, взели участие в проучването, одобряват служебния кабинет на Димитър Главчев, а 39% са с негативни оценки. Сравнително високи са стойностите на опцията „ Не знам/Не мога да преценява “. Изследването е осъществено в напълно първите дни на служебния кабинет и преди Главчев да стана с изключение на министър председател, и външен министър.

Само 11% от интервюираните имат позитивно отношение към измененията в Конституцията в частта обвързвана със служебния кабинет. Въпреки че тематиката е съществено дискутирана в общественото пространство в последните месеци, към момента 39% декларират, че не са осведомени с измененията. 38% не харесват измененията.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР