Над 9% разлика между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори.

...
Над 9% разлика между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори.
Коментари Харесай

„Тренд“: ГЕРБ-СДС – 24.9%; ПП-ДБ – 15.5% месец и половина преди вота

Над 9% разлика сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за идните избори. Кабинетът на Димитър Главчев започва с 20% утвърждение, а 11% правят оценка позитивно измененията в Конституцията – в частта ѝ за служебния кабинет.

Това са част от изводите от последното проучване на социологическа организация „ Тренд “, което е по поръчка на „ Нова броудкастинг груп “ и „ 24 часа “. В проучването, което е извършено в интервала 12-19 април, са взели участие 1002 души.

Преговорите за ротацията и обвиняванията към Агенция „ Митници “ евентуално са повода за ерозия в поддръжката по отношение на „ Продължаваме промяната-Демократична България “ с малко над 2 процентни пункта от гласуващите, разясняват създателите. ГЕРБ-СДС задържа равнищата си от последните месеци (24.9% от гласуващите). ПП-ДБ (15.5%), Движение за права и свободи (14.4%) и Възраждане (14.2%) са с близки стойности и представянето им в идната предизборната акция ще е основна за крайната класификация на второто, третото и четвъртото място. Сигурна остава петата позиция за Българска социалистическа партия (9.1% от гласуващите), а на шесто място е „ ИТН “ с 4.8% от гласуващите. 6.9% от българите заявяват, че ще се възползват от опцията „ Не поддържам никого “. 49% са тези, които декларират, че ще гласоподават на идните предварителни парламентарни избори, което се равнява на към 2.6 до 2.8 милиона гласоподаватели.

Налице е нов спад в оценката за работата на Народното събрание, като през април позитивната оценка е 12%, а негативната доближава 80%. При оценката за президента към този момент близо 10 месеца не се регистрира сериозна динамичност.

Една пета (20%) от българите показват утвърждението си за служебния кабинет на Димитър Главчев, а 39% не го утвърждават. Сравнително високи са стойностите на опцията „ Не знам/Не мога да преценява “ заради относително скорошното стъпване в служба на държавното управление по отношение на началото на терена на проучването.

Само 11% от българите имат позитивно отношение към измененията в Конституцията в частта обвързвана със служебния кабинет. Въпреки че тематиката е съществено дискутирана в общественото пространство в последните месеци, към момента 39% декларират, че не са осведомени с измененията. 38% от интервюираните имат негативно отношение към конституционните промени.

 

trud.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР