Над 9% е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите

...
Над 9% е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите
Коментари Харесай

“Тренд“: Над 9% е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

Над 9% е разликата сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за идните избори. Това показва проучване на социологическа организация „ Тренд ” по поръчка на " Нова броудкастинг груп " и „ 24 часа ", отдадено на нагласите на българите по отношение на главните институции, партии и настоящи тематики. Изследването е осъществено в интервала сред 12 и 19 април 2024 година посредством директно полустандартизирано изявление " лице в лице " с таблет измежду 1002 души на възраст 18+. 
Прочетете още
„ Проучването е извършено след разпадането на ротацията, след встъпването в служба на служебния кабинет и след свадите в Агенция „ Митници ”. Това изясни пред Нова телевизия социологът от Изследователски център " Тренд ” Димитър Ганев.

По думите му по отношение на сходно изследване, направено през март, не се регистрира „ кой знае какъв брой сериозна разлика в електоралната картина ”. „ Това, което се случи в границите на този месец е, че има ерозия в поддръжката на ПП-ДБ. Разликата сред първия и втория се усилва с помощта на тази ерозия, а не поради растеж на първата политическа мощ. Поради този факт разликата сред първите двама е малко над 9 %. Иначе като конструкция на настройките няма кой знае какъв брой сериозна разлика. Това, което се записва с това изследване е, че първия се отделя на мъчно преодолима отдалеченост ”, акцентира той.

Според данните на социологическата организация кабинетът на Димитър Главчев започва с 20% утвърждение. 11% правят оценка позитивно измененията в Конституцията в частта за служебния кабинет. Налице е нов спад в оценката за работата на Народното събрание, като през април позитивната оценка е 12%, а негативната доближава 80%. При оценката за президента към този момент близо 10 месеца не се регистрира сериозна динамичност.

Една пета (20%) от българите показват утвърждението си за служебния кабинет на Димитър Главчев, а 39% не го утвърждават. Сравнително високи са стойностите на опцията „ Не знам/Не мога да преценява “ заради относително скорошното стъпване в служба на държавното управление по отношение на началото на терена на проучването.

Само 11% от българите имат позитивно отношение към измененията в Конституцията в частта обвързвана със служебния кабинет. Въпреки че тематиката е съществено дискутирана в общественото пространство в последните месеци, към момента 39% декларират, че не са осведомени с измененията. 38% от интервюираните имат негативно отношение към конституционните промени.

Въпреки наситения с политически събития месец, не се записва сериозна смяна в електоралните настройки. Преговорите за ротацията и обвиняванията към Агенция „ Митници “ евентуално са повода за ерозия в поддръжката по отношение на „ Продължаваме промяната-Демократична България “ с малко над 2 процентни пункта от гласуващите. ГЕРБ-СДС задържа равнищата си от последните месеци (24.9% от гласуващите). ПП-ДБ (15.5%), Движение за права и свободи (14.4%) и Възраждане (14.2%) са с близки стойности и представянето им в идната предизборната акция ще е ключова за крайната класификация на второто, третото и четвъртото място. Сигурна остава петата позиция за Българска социалистическа партия (9.1% от гласуващите), а на шесто място е „ ИТН “ с 4.8% от гласуващите. 6.9% от българите заявяват, че ще се възползват от опцията „ Не поддържам никого “. 49% са тези, които декларират, че ще гласоподават на идните предварителни парламентарни избори, което се равнява на към 2.6 до 2.8 милиона гласоподаватели.

Доста сходна е електоралната картина при европейските избори. При тях отчитаме малко по-висока готовност при „ Продължаваме промяната-Демократична България “ до 16.1% и минимална разлика в отрицателна посока при Българска социалистическа партия (8.7% от гласуващите). 

Данните са от проучване на социологическа организация „ Тренд ” по поръчка на " Нова броудкастинг груп " и „ 24 часа ", отдадено на нагласите на българите по отношение на главните институции, партии и настоящи тематики. Изследването е осъществено в интервала сред 12 и 19 април 2024 година посредством директно полустандартизирано изявление " лице в лице " с таблет измежду 1002 души на възраст 18+.        
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР