Над 86% от българите са обединени около идеята, че ние

...
Над 86% от българите са обединени около идеята, че ние
Коментари Харесай

Проф. Кирил Топалов: Над 86% от българите не искат да се отказваме от македонската кауза

Над 86% от българите са обединени към концепцията, че ние не можем да се откажем от нашите исторически корени и историческата ни еднаквост. Тази концепция от 80 години сплотява съвсем целия български народ, съобщи пред Българска национална телевизия проф. Кирил Топалов, член на Междуведомствената комисия сред България и Република Северна Македония.

Той означи, че във външнополитически проект българите са насочени в две направления - едните избират европейската ориентировка на България, други - съветската, като единственото, което ги сплотява, е македонската идея.

Според него очакванията на политиците в Република Северна Македония, че Германия и Европейски Съюз ще принуди България да отстъпи и македонската идея да бъде предадена в сегашната политическа обстановка у нас са суетни.

" Никой не може да принуди България да пусне една страна, която не е скъсала с тоталитарната комунистическа държавно-творческа сила и форма на ръководство и която сама се мъчи да създаде разпоредбите, по които да бъде в Европейски Съюз. Това е чудовищно ", добави проф. Кирил Топалов.

Скопие не извършва отговорностите си по контракт със прилежаща страна членка, безапелационен е историкът.

" Вече би трябвало да забравим това, че са ни братя, братовчеди и така нататък ", сподели проф. Топалов и добави, че би трябвало да гледаме на тях като на прилежаща страна, към която се отнасяме със благосклонност, с доверие, само че и тя би трябвало да ни върне същото.

Съвместната Комисия по историческите въпроси със Северна Македония би трябвало да продължи да съществува, тъй като е знак - Северна Македония е добре да влезе в Европейски Съюз, само че когато се реформира, счита Топалов.

И даде образец - Самуил бил македонски цар, заробил " бугарите и албанците ". Какво било решението съгласно Скопие - да се кажело, че българската позиция е, че Самуил е български цар, а македонската - Самуил е македонски цар. Това е парадокс, настоя проф. Топалов.

" В тази страна ние сме окупатори, фашисти, разбойници - очевидно нищо положително не остава ненакзано, откакто ги признахме. Ако Северна Македония желае в Европейски Съюз, би трябвало да одобри много компромисния вид, който им предлагаме - от 1944 година има македонска държавност, преди този момент - не. Обща ни е историята до 1944 година ", акцентира проф. Топалов.

Това, че са били поробвани от сърби и гърци след Балканската и Първата международна война, не ги прави македонци, безапелационен е професорът.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР