Над 850 души със 111 идейни проекти се включиха в

...
Над 850 души със 111 идейни проекти се включиха в
Коментари Харесай

Над 850 души се включиха в най-големия хакатон в България с проекти срещу коронавируса

Над 850 души със 111 идейни планове се включиха в най-големия хакатон в България, проведен от Power of BG и отдаден на решаването на проблемите с ковид рецесията и следствията й у нас.
15 финалисти завоюваха 15 000 лв. за концепциите си, а уредниците основават фонд за следващо финансиране и поддръжка на работещи планове за справяне с ковид.
Състезанието събра хрумвания и оферти от цяла България, фокусирани в три посоки: “Спаси животи “, „ Спаси общности и групи от хора “, „ Спаси бизнеси “. Участниците имаха 48-часа, с цел да развият концепциите си благодарение на менторство от водещи бизнесмени у нас. В неделя, на 29-ти март, се състояха финалите, като жури от водещи бизнесмени и специалисти от разнообразни професионални сфери в страната, включително медицина, обучение, обществени действия и други, избра 15-те най-хубави хрумвания.
Сред отличените концепции бяха: платформа за онлайн лекарски съвещания, план, улесняващ работата на доброволците, програмен продукт за доставки от супермаркетите, видеа за поддържане на фитнес форма у дома и съвещания за психологично здраве по време на карантината. Журито хареса също план за софтуерна платформа за мониторинг на лечебните заведения в България, която ще следи и събира данни за наличия на продукти и леглова база и ще предлага профили на лекари, складови отговорници, донори и министерства, с цел да следи поддържането на консистентни данни.
Отборите работиха също по проблеми заложени от Столична община и от Министерство на труда и обществената политика, които поддържаха самодейността.
От уредниците оповестиха, че има събрани още 10 000 лв. от компании, които в допълнение са подкрепили самодейността. Те ще влязат в наградния фонд за финалистите на идващия стадий след две седмици, когато 15-те тима ще презентират до каква степен са стигнали с реализацията на концепциите си. Тогава в надпреварата ще могат да се включат също други екипи и компании, които не са взели участие в хакатона, само че имат към този момент работещи планове за решение на проблемите, свързани с рецесията. Жури от изтъкнати бизнесмени ще има задачата да дефинира тези от тях с максимален капацитет, които ще получат и спомагателното финансиране.
Организаторите на хакатона не стопират дотук. Планира се разгръщане на самодейността и за в бъдеще посредством основаване на фонд, в който да могат да се включат разнообразни компании от цялата страна и да поддържат финансово създаването на обществените планове.
„ Хакатонът е единствено началото. Нашата концепция е да оставим една мощна екосистема, една мощна общественост, която се стреми да взема решение същински проблеми в България, “ показа разяснява Тодор Гигилев, създател на Power of BG u CEO на софтуерната компания Dreamix.
За гост-презентатор на финалите бе поканен Пол Оливие, шеф на швейцарската неправителствена организация PersonalData.IO и взел участие в разгадаването на аферата с Cambridge Analytica. Той презентира пред аудиторията какви са методите за моделирането на епидемията в сегашната обстановка въз основата на информацията, получена от рецесиите с Ebola и SARS-CoV, както и отговорът на обществеността към казуса.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР