Над 82 процента от общия технически капацитет на интерконектора Гърция-България

...
Над 82 процента от общия технически капацитет на интерконектора Гърция-България
Коментари Харесай

Над 82% от капацитета на интерконектора с Гърция е резервиран за 2023-2024 година

Над 82 % от общия механически потенциал на интерконектора Гърция-България за идната газова година (2023-2024) към този момент е запазен. Това оповестиха от самостоятелния метафоричен оператор Ай Си Джи Би (ICGB). Оттам допълват, че сполучливите резултати бяха реализирани от Ай Си Джи Би след осъществяване на търгове за предложение на тримесечен потенциал, осъществени на 7 август.

Към момента за първото тримесечие на идната газова година, започваща при започване на октомври, интерконекторът Гърция-България е със 76 на 100 запазен потенциал. За останалите 3 тримесечия резервациите надвишават 84 % от общия потенциал на оборудването. Ай Си Джи Би продължава да предлага свободния потенциал както на дневни, по този начин и на месечни търгове, осигурявайки транспарантен и еднакъв достъп на всички заинтригувани търговци. 

Капацитетът на интерконектора Гърция-България се предлага на две европейски платформи за резервации - PRISMA за точките на междусистемно свързване в Комотини, където газопроводът се свързва с Трансадриатическия газопровод и с мрежата на гръцкия народен оператор DESFA, и платформата RBP за точката на междусистемна съгласуваност при
Стара Загора, където интерконекторът се свързва с мрежата на " Булгартрансгаз ".

" В момента интерконекторът Гърция-България оперира при общ механически потенциал от 3,3 милиарда кубични метра годишно, огромна част от него към този момент е непокътната за идната газова година. Това е доста достижение за план, който беше въведен в употреба толкоз неотдавна, само че все пак към този момент преглеждаме опцията да разтеглим потенциала му до 5 милиарда куб. метра годишно поради пазарния интерес ", споделиха изпълнителните шефове на Ай Си Джи Би Теодора Георгиева и Джордж Сатлас.

Двамата означиха, че Ай Си Джи Би към този момент предлага потенциал в точката на свързване с DESFA заради предстоящото въвеждане в употреба на терминала за полутечен природен газ (ВПГ) в Александруполис, което в допълнение ще ускори районното значение на интерконектора. Синергията сред газопровода и терминала за ВПГ основава нови благоприятни условия за пазара и ще способства за подсилване на енергийната самостоятелност на района.

" Ключова цел остава да осигуряваме енергийна диверсификация освен във връзка с маршрутите, само че и на източниците на природен газ за България и за по-широкия район. Интерконекторът Гърция-България е създаден в огромна стратегическа синергия с плаващия терминал за полутечен газ покрай гръцкия град Александруполис, който се чака скоро да бъде пуснат в употреба и следвайки индикациите от търговете за годишен потенциал, които организирахме неотдавна, би трябвало да се възползваме изцяло от районната инфраструктура и да предоставим на всички заинтригувани страни опция за нахлуване на локалния пазар посредством интерконектора ", споделиха Георгиева и Сатлас.

Според тях газопроводът освен подсигурява забележителна част от вътрешното ползване на България, само че и разрешава превозването на природен газ до други страни в района, в това число Молдова и Украйна.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР