Над 800 порции, сготвен курбан от чисто телешко месо, раздават

...
Над 800 порции, сготвен курбан от чисто телешко месо, раздават
Коментари Харесай

Национален курбан против катастрофи раздаде кметът на Забърд...

Над 800 порции, приготвен курбан от чисто телешко месо, раздават през днешния ден на туристи и локални, преминаващи с колите си по главния път Смолян – Пловдив при разклона за село Забърдо. Инициативата се организира за 16-а поредна година от кмета на село Забърдо Валентин Черпоков с апела за по-малко жертви от произшествия по пътищата на Родината.

„. Моето предпочитание е да почетем паметта на всички починали по пътищата на Родината ни през 2022 година и да се молим да има по-малко жертви по пътищата на България през идната година. Всичко, което ни се струпа през последните години, и с тези произшествия е покруса. Всяка година в произшествия в страната умира население колкото на две родопски. Правим го народен курбан, с молитва на никое място по пътищата на страната да няма жертви “, сподели Черпоков. Той напомни, че по Гергьовден тази година на входа на село Забърдо беше открит монумента от 250 военни каски, които оформят  световния знак „ Гълъба на мира “. От откриването му признака притегля туристи към родопското село. Символа в този момент бе отпечатан на 1000 шапки и 400 фланелки, които са подаяние от преселник от Асеновград в Турция. Там предприемача има фабрика за облекла и е дарил за курбана щампованите със признака дрехи. Те носят и апела за по-малко жертви от произшествия по пътищата. Фланелките и шапките се раздаваха също на преминаващите по основния път в планинската област, в която единствения превоз е на колела.

„ Като кмет с близо 30 години стаж на кметския стол имам дългогодишни наблюдения, че даже и страната да се пробва да прави повече за по-добро положение на пътищата и стягане на ограничения, до момента в който не се промени културата на водачите, жертви по пътищата ще продължи да има. Държавата би трябвало да прави несъмнено още доста за възстановяване на пътищата и сигурност, само че до момента в който не променим културата на държание – нищо няма да се промени. Най-вече да не сядат зад кормилото пияни. Напоследък и доста деца взимат ключовете на колите на родителите си и карат колите и стават тежки произшествия. Призива с курбана ни е всеки да пази другия, да пази себе си и да се приберем живи по домовете си “, сподели Черпоков.

Той съобщи, че Забърдо е потвърдило, че е отговорно по публично значимите проблеми, като е заостряло вниманието към тях с редица прояви през годините, а в този момент и към международните проблеми със признака на мира изработен от военни каски.

Областният шеф Стефан Сабрутев също прикани хората да карат деликатно. „ Особено по пътищата в нашата област и по главния път Смолян – Пловдив, защото има доста огромно придвижване непрекъснато и в двете направления. По празниците всеки бърза, само че за 10-15 минути няма да пропусне нищо, значимото е да дойдат всички живи и здрави “, сподели Сабрутев.

Той заяви, че в диалог с ръководителя на управителния съвет на АПИ тази заран е получил увещание, че при започване на 2023 година ще посети Смолянска област, с цел да се направи оглед на всички пропаднали сектори по пътищата в района, които са в доста трагично положение - по пътя Смолян – Девин, свлачището край Тикале и други

През тази година са намалели ранените при ПТП в региона, а починалите са трима, заяви ст. Комисар Костадин Пачеджиев, шеф на ОД на Министерство на вътрешните работи - Смолян. За празниците униформените в региона дават спомагателни дежурства, където се струпват повече туристи – Пампорово, Девин, Златоград. Масови инспекции се вършат за алкохол и опиати на водачите, уточни Пачеджиев.  

Той съобщи, че трафика по празниците в родопската област е доста огромен, а курорта Пампорово е цялостен с туристи, поради това, че отвори първи най-вече писти от в страната.

Месото за курбана е подаяние от локален фермер и спонсори от Доспат, Хасково и Любимец.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР