Над 80 процента от заболелите в София-град са с варианта

...
Над 80 процента от заболелите в София-град са с варианта
Коментари Харесай

Инфекционист: Над 80% от заразените в София са с Омикрон

Над 80 % от заболелите в София-град са с разновидността Омикрон. Този % за страната е малко над 40. Може да кажем, че този вид последователно взема превес над Делта разновидността и вървим в посока да се трансформира в доминантен. Факт е, че той протича с по-лека като демонстрация клиника, само че е много по-заразен. Това съобщи пред Нова телевизия инфекционистът доктор Трифон Вълков.

По думите му лекарите чакат с неспокойствие появяването на първите противовирусни препарати за лекуване на COVID-19 – по този начин наречените моноклонални антитела. „ Това ще е първият ключ в битката с вируса. Разбира се, разполагаме с оръжие в лицето на имунизациите, само че те са превантивно средство, с цел да не се допусне огромно разпространяване на вируса. Но за хората, заразили се с вируса и попаднали в болница – би трябвало да има различен метод на лечение”.
свързани новини11648на 02.12.20215768на 28.09.2021
Доктор Вълков акцентира, че към този момент има разработки на ваксини, които да са приспособени към разновидността. „ Друг е въпросът дали имаме потребност от такава приспособена ваксина. Говорим за страни с висок % на имунизация. Ако човек е имунизиран и има и бустерна доза – имунитетът му е задоволително под напрежение в идващите няколко месеца и той би го защитил от боледуване на варианта”.

„ 53 % е по-малка вероятността човек да влезе в болница, в случай че е инфектиран с Омикрон. 74 % е вероятността да попадне в интензивно поделение, а към 92-93 % е вероятността да почине след заразяване с Омикрон. Това обаче важи единствено за хора преболедували или ваксинирани”, уточни той. " Засилва се притока на деца към педиатричните отделения ", добави доктор Вълков.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР