Над 80 на сто от строителните дейности по реализацията на

...
Над 80 на сто от строителните дейности по реализацията на
Коментари Харесай

Над 80% от интерконектора с Гърция са готови

Над 80 на 100 от строителните действия по реализацията на интерконектора Гърция - България са изпълнени към края на януари. Хидротестовете на територията на Гърция са напълно приключени, а процедурата към този момент напредва и по българската част от трасето, оповестиха от смесеното капиталово сдружение Ай Си Джи Би, което работи по плана.

Изпитанията на четири от общо 11 сектора на територията на България към този момент са завършени. Всички 53 пресичания на към този момент съществуващи инфраструктурни уреди - пътища, автомагистрали, жп линии и други, по метода на шнеково сондиране също са завършени. Така общият дял на изпълнени хидротестове доближава две трети от цялата дължина на трасето на газопровода.

В края на януари е изпълнена и една от забавените доставки на кранове, нужни за създаване на крановите възли по трасето. Монтажните действия са почнали неотложно, като към днешна дата над 30 на 100 от тях към този момент са приключени. Последната партида кранове от италианския снабдител се чака през февруари, като изпълнителят на строителните действия се е заел да обезпечи цялостна готовност на своите екипи, тъй че крановите възли да бъдат изпълнени оптимално бързо и при съблюдаване на всички професионални стандарти, написа в известието.

Паралелно с довършителните действия по линейната част на газопровода се работи и по наземните уреди. Това са две газоизмервателни станции (ГИС) - при Стара Загора и Комотини, както и диспечерски център покрай Хасково. Географска информационна система " Стара Загора " е в напреднала фаза на осъществяване - над 70 на 100 подготвеност - като предстоят хидравличните проби на площадковите тръбопроводи и уреди.

От началото на 2022 година сполучливо са извършени и интегрирани приемо-приемателните проби (FAT) на оборудването за системата за ръководство на софтуерния развой (SCADA) и съпътстващите системи за връзка, разбор и наблюдаване. Всички уреди на газопровода ще се ръководят и наблюдават автоматизирано от операторите на промяна с помощта на модерните системи за отдалечен надзор.

С оглед реализиране на заложената дата за въвеждане на интерконектора в комерсиална употреба - юли 2022 година, плановата компания работи интензивно по разновидности за оптимизация на периодите по оставащите административни и сертификационни процедури.

Проектът IGB (Междусистемна газова връзка Гърция-България) се осъществя от смесеното капиталово сдружение " Ай Си Джи Би " АД, записано в България през 2011 година с акционери " БЕХ " ЕАД (50 процента) и " Ай Джи Ай Посейдон " (IGI Poseidon - също 50 процента). Съакционерът " Ай Джи Ай Посейдон " e сдружение, записано в Гърция, с акционери гръцката обществена газова корпорация " Депа " (DEPA S.A.) (50 на сто) и италианската енергийна група " Едисон " (Edison SpA) (50 на 100 собственост).

В сходство с устава си, " Ай Си Джи Би " АД следва да бъде притежател на газопровода IGB, като прави финансиране на реализацията му, разпределение на преносния му потенциал и приемане приходите от преноса на природен газ.

Газопроводът IGB се проектира да се свърже с гръцката национална газопреносна система в региона на Комотини (Гърция) и с българската национална газопреносна система в региона на Стара Загора. Планира се общата дължина на газопровода да е 182 км, и планов потенциал до 3 милиарда кубически метра на година в посока Гърция-България. В взаимозависимост от пазарния интерес към прилагане на по-голям потенциал и опциите на прилежащите газопреносни системи, потенциалът е планиран да се усили до 5 милиарда куб. метра на година, позволявайки назад подаване (от България към Гърция) с в допълнение създаване на компресорна станция. Налице е подписан Меморандум за съгласие сред " Аи Си Джи Би " АД и ТАП (TAP AG) по отношение на взаимни дейности по отношение на бъдещо свързване на газопровода IGB и с Трансадриатическия газопровод, пишат още от Министерството на енергетиката.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР