Над 80 депутати от 20 държави са призовали Австрия да

...
Над 80 депутати от 20 държави са призовали Австрия да
Коментари Харесай

Международен апел към Виена да откаже визи на руските делегати за асамблеята на ОССЕ

Над 80 депутати от 20 страни са призовали Австрия да предотврати присъединяване на съветската делегация на сесията на Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ), която ще се състои във Виена в деня на първата годишнина от съветското нахлуване над Украйна. Искането е адресирано до австрийското държавно управление с зов да не се издават визи на съветските депутати, на които са наложени интернационалните наказания. Министерството на външните работи е удостоверило пред публицист на австрийската осведомителна организация АПА, че е получено такова писмо, написа през днешния ден електронният уебсайт на австрийското радио и телевизия ОРФ, представен от Българска телеграфна агенция.

Писмото е адресирано до федералния канцлер Карл Нехамер, министъра на външните работи Александър Шаленберг, президентите на двете камари на Народното събрание Волфганг Соботка и Гюнтер Ковач, както и до Маргаарета Цедерфелд, председателка на Парламентарната асамблея на ОССЕ.

Участието на съветските депутати тъкмо една година след „ престъпническото навлизане “ в Украйна може да се одобри за „ провокация “, аргументират създателите на писмото. Според вестник „ Пресе “ то е подписано от делегати на ОССЕ от Белгия, Дания, Германия, Естония, Франция, Грузия, Англия, Исландия, Канада, Литва, Латвия, Нидерландия, Норвегия, Полша, Румъния, Швеция, Словакия, Словения, Чехия и Украйна.

Парламентарната асамблея на ОССЕ ще се състои на 23 и 24 февруари. В отговора на Министерството на външните работи през днешния ден се показва обаче, че въз основа на съглашение с ОССЕ не може да се предотврати идването на съветската делегация. В качеството на страна хазаин Австрия е задължена да обезпечи достъп до мястото на асамблеята. Изборът на мястото и времето на съвещанието взема решение ОССЕ, прибавя Министерството на външните работи. И още: „ Не става дума за покана от страна на австрийското държавно управление “. Издаването на визи на лица, които вземат участие в сесията, не е въпрос на политическа преценка, а въпрос на съществуващото обвързване за правата на народите.

Във връзка с четиримата съветски дипломати, двама от съветското посолство и двама от непрекъснатото посланичество към Организация на обединените нации, на които австрийското Министерство на външните работи дава едноседмичен период да изоставен страната, реакцията на Русия е, че мярката е „ политически стимулирана “ и че Русия ще вземе скоро ответни ограничения. По думите на съветския дипломат във Виена Дмитрий Любински пред представител на австрийската информационна организация АПА не съществуват доказателства за нарушаване на Виенската спогодба за дипломатическите връзки. Любински укорява Австрия, че „ умишлено разрушава нашите градивни двустранни връзки и канали за разговор в предишното ".

Числеността на съветските дипломати остава висока, написа ОРФ. По данни на Министерството на външните работи сега са упълномощени 181 съветски дипломати, 77 от тях – в съветското посолство, четирима в Генералното консулство в Залцбург, останалите – в многонационалните представителства на Руската Федерация в ОССЕ и в интернационалните организации във Виена.

Експертът по въпросите на Русия Герхард Мангот през днешния ден разяснява в " Туитър " изгонването на дипломатите, като свързва този акт със комплицираната от дипломатическа позиция Парламентарна асамблея на ОССЕ във Виена. „ Експулсирането на съветските дипломати може да е добре обосновано. Но то е обвързвано и с обстоятелството, че Австрия ще даде опция на съветски представители да дойдат за присъединяване в Парламентарната асамблея на ОССЕ макар възбраната за влизане, за което Австрия е подложена на критика остро “, написа Мангот. „ С експулсирането на дипломатите може да се отвърне на упрека за приятелско отношение към Русия “, проучва политологът.

В мнение на Министерството на външните работи, с което разполага австрийското радио и телевизия ОРФ, се отхвърля догатката на политолога. „ Даването на визи на съветски парламентаристи е обвързване, произлизащо от правата на народите и от Споразумението с ОССЕ. Изгонването на четирима съветски дипломати не е в никаква връзка с това. Става дума за стъпка, която бяхме длъжни да създадем, с цел да защитим националните си ползи. “

От своя страна, ОССЕ отговори през днешния ден на журналистическо запитване, че осъществяването на глобите се взема решение на национално равнище и е в правото на всяко държавно управление да реши по какъв начин да управлява своите граници. Правителства, които са домакини на сесии на Парламентарната асамблея, от време на време в предишното са отказвали да издадат визи на руснаци, против които са наложени наказания. Но Австрия е взела решение, че отговорностите й като хазаин на ОССЕ изискват делегатите на интернационалните организации да получават визи за присъединяване в публични конференции.

Във връзка с датите на сесията в деня на годишнината от нападението на Русия над Украйна, ОССЕ дава отговор: „ Датата на международната среща не беше определена по този начин, че да съвпадне с деня на нападението на Русия. Зимната намира се организира постоянно в края на февруари. “

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !   

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР