Над 77% от участниците в анонимна онлайн анкета посочват, че

...
Над 77% от участниците в анонимна онлайн анкета посочват, че
Коментари Харесай

Проучване: Хората очакват разяснителна кампания за правата им при въвеждането на еврото и ефективен контрол против изкуствено завишаване на цените

Над 77% от участниците в анонимна онлайн анкета показват, че желаят да има експлицитна възбрана за връщане на " смесено ресто " – в лв. и в еврото. В оферти за публично разискване законопроект за въвеждане на еврото в България се планува в първия месец по-късно събитие, даже при заплащане в лв., рестото в магазина да бъде предпочитано в евро. Изключение се позволява, в случай че търговецът няма задоволителна наличност в тази валута. Хората обаче са на мнение, че това може да ги обърка и да стане причина за нелоялни практики. 

В интервала на двойното обозначаване на цените (в лв. и в евро) при известията за понижение и при продажбата на авансово пакетирани артикули пък жителите упорстват всяка цена, която все още търговците са длъжни по закон да разгласят в лв., да бъде посочена и в евро.

Така да вземем за пример, над 75% от респондентите желаят при акции за понижение остарялата (редовна) и новата (намалена) цена да бъдат посочвани и в лв., и в евро. Това ще има даде опция да вършат съпоставяне на цените две по две. Аналогично, над 80% от присъединилите се в изследването смятат, че за тях ще бъде по-лесно и комфортно цените на продуктите, за които е наложително посочването на цената за единица мярка и за количеството в потребителската опаковка, да бъдат обявявани върху етикета по следния метод: за единица мярка и за съответното количество в лв. и за единица мярка и за съответното количество в евро.

В отговор на отворен въпрос хората предлагат " засилен надзор и действително налагане на наказания при нарушавания, не контролният орган да чака тъжби от клиентите ". Потребителите упорстват " да не се позволява " закръгляне " на цените нагоре “, както и " да има гореща линия и уебсайт за сигнали за нередности и злоупотреби и изкуствено завишаване на цени под претекст, че еврото е отговорно ". Потребителите желаят още " двойното обозначаване на цените да стартира час по-скоро и да продължи допустимо най-дълго време “, а някои от тях упорстват " да няма преходни заплащания и всичко да се заплаща в евро и с карти от първия ден ".

Включилите се в допитването желаят да има повече уточнения за въвеждане на еврото по всички медии и да се провежда необятна разяснителна акция, която да опровергава погрешните изказвания, по отношение на въвеждането на новата валута.

Представители на бизнеса пък упорстват за оптимално облекчение за търговците при обмяната на валутите, с цел да се обезпечи навреме постоянно и задоволително количество евро за ресто – нещо, което се разяснява в законопроекта.

" В Германия подготовката беше по-дълга. Имаше двойни цени в евро и в марки, като първата цена беше в евро, а втората - в марки. Бях очевидец по какъв начин една купувачка, подведена от цената в евро, беше взела много повече стока и се наложи да върне на касата много артикули. Затова, цената на етикета би трябвало да е първо в лв. и по-късно в евро! ", споделя опит от Германия наш съотечественик.

Анкетата е основана от некомерсиалната платформа " Ние, потребителите ", като досега в нея са се присъединили към 400 индивида. Може да гласувате до 20 април тук.

След това резултатите ще бъдат систематизирани и показани на вниманието на законодателя, с цел да бъдат регистрирани колкото е допустимо повече отзиви на всички заинтригувани страни, в това число на жителите в качеството им на консуматори.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР