Над 76 хиляди мигранти са пресекли границата на Турция с

...
Над 76 хиляди мигранти са пресекли границата на Турция с
Коментари Харесай

Над 76 хиляди бежанци са преминали границата на Турция към ЕС

Над 76 хиляди мигранти са пресекли границата на Турция с Европейския съюз, откакто Анкара взе решение да отвори границата за бежанци, заяви в неделя министърът на вътрешните работи на Турция Сюлейман Сойлу, съобщи ТАСС.

Към 09:55 часа броят на бежанците, напуснали нашата страна през Одрин, е 76 368 души, написа министърът в своята страница в Туитър, предава Българска телеграфна агенция.

На 28 февруари Анкара взе решение да не стопират сирийските бежанци, които желаят да отидат в Европа по море или по суша. На чиновниците на турската полиция, брегова защита и граничните пунктове е обещано напътствие да не пречат на прекосяването на мигранти при положение на пораждане на поток бежанци от Сирия. Това решение бе признато след гибелта в нощта на четвъртък против петък на 36 турски военни в сирийската провинция Идлиб.

Гръцките управляващи обаче настояват, че мигрантите, минали на гръцка територия, не идват от Идлиб, а най-вече от страни като Афганистан, Пакистан и Сомалия.

Междувременно министерството на външните работи на Гърция упрекна Турция в акция за дезинформация във връзка с броя на бежанците и мигрантите, достигнали и минали границите на Турция с Европейския съюз, оповестява електронното издание на гръцкия вестник " Елефтерос типос ".

В Туитър гръцкото външно министерство написа: " Продължава акцията за дезинформация от страна на турските управляващи. Действителността е следната: От през вчерашния ден сутринта беше предотвратено влизането на гръцка територия на 10 хиляди души. 73 души без връзка с Идлиб влязоха на гръцка територия, бяха арестувани и против тях беше формирано досъдебно произвеждане (...) Числата, които дават турските управляващи, са изцяло лъжливи и заблуждаващи ".

Днес турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу съобщи, че 76 хиляди мигранти са пресекли границата на Турция с Европейски Съюз.

Гръцките управляващи са изпратили до мобилните телефони на мигрантите от турска страна смс-и, с които ги предизвестяват да не се пробват да пресекат границата, заяви гръцката телевизия Скай. В известието се споделя: " От гръцката страна: Гърция ускорява ограниченията за сигурност на границите до оптималната степен. Не се опитвайте да преминете нелегално границата ". /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР