Над 730 мъже в България са в отпуск по бащинство.

...
Над 730 мъже в България са в отпуск по бащинство.
Коментари Харесай

Как се ползва отпускът по бащинство

Над 730 мъже в България са в отпуск по бащинство. Това е с към 130 повече от предходната година. Това значи, че майките са трансферирали правото на обезщетение за развъждане на дете до 2 години, с цел да се върнат на работа, изяснява Българска национална телевизия.
 
Повече от половината мъже в бащинство живеят в София, Пловдив и Благоевград. Най-много мъже с обезщетение за развъждане на дете след първата година има в столицата. Работодателите считат, че опцията за прекачване на компенсацията за развъждане на дете не се употребява задоволително.

" Този модел е подобаващ единствено за тези родители, при които бащата е този, който по някаква причина печели по-малко ", изясни Величка Микова, народен секретар на КНСБ.

Заявление ще би трябвало да се подава най-малко 10 дни преди излизане в бащинство

" Да има повече еластичност, да има повече тласъци, да има такива благоприятни условия, които да разрешават на младите фамилии да създадат най-хубавия избор, тъй че да обезпечат съответни грижи за детето и да не бъде толкоз дълго време обособен един от тях от работното си място ", разяснява и Добри Иванов от АИКБ.
 istock istock
От август тази година бащите, които не са употребили обезщетение за развъждане на дете до 2 години, имат право на 2 месеца отпуск по бащинство, до момента в който детето навърши осем години. Отпускът може да се употребява едновременно или на части. Обезщетението за този тип бащинство е 710 лв.. От него през август и септември са се възползвали 388 души.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР