Над 700 посетители присъстваха на второто издание на Powers Summit

...
Над 700 посетители присъстваха на второто издание на Powers Summit
Коментари Харесай

Политиците казаха Чуваме ви! на второто издание на Powers Summit

Над 700 гости участваха на второто издание на Powers Summit на 20 декември в София Тех Парк. При цялостна зала с лидерските екипи на парламентарно-представените партии, държавното управление и промишлеността, научния и гражданския бранш и водещите медии в България се откри второто издание на форумът на платформата Powers Summit. Индустрия, която е част от платформата Powers Summit е генератор на над 80% от приходите в бюджета на страната от налози и се съставлява от всички работодателските организации, над 100 браншови организации и съюзи на бизнеса в България.

В продължение на повече от един месец промишлеността дискутира и се сплоти към общо 19 незабавни целта, които сложи пред законодателната и изпълнителната власт по всяка от петте тематики на форума - опазване на здравето, енергетика, проект за възобновяване, стабилно развиване и предприемачество.

В обособена сесия след всяка тематика в границите на форума, представители на политическите партии излизаха на сцената с цел да заявят мненията на партийните сили, които съставляват и съответните задължения за политически решения по оповестените цели в границите на идващите 6-12 месеца. Форматът на Powers Summit, не допуска политиците да приказват между тях или един против различен, а единствено да декларират позицията на партийните си централи и дали ще поддържат политическо решение по всеки един от целите в съответната тематика, като стартират изявлението си с думите “чух ви ”.

Ето кои са целите към които се сплоти бизнесът и промишлеността по петте тематики и представителите от политическата власт, които ги чуха:

 

I. Приоритети - Здравеопазване:

 
Устойчив растеж на бюджета за здраве, ориентиран към възстановяване на потенциала, достъпността и постигнатите здравни резултати, който следва да бъде привързан с съответни стопански индикатори.Задължително продължаващо здравно обучение за българските медицински експерти с оглед подобряването качеството на лекуване, уменията им и с цел да бъде страната ни в крайник с европейските трендове и положителни практики.Подобряване достъпа на българските жители до медицински и фармацевтични грижи - обезпечаване на еднакъв достъп до лекуване и грижа, посредством рационализиране и одобряване на Национална здравна карта, Националната аптечна карта, както и електронен протокол за лекарствена терапия с оглед туширане на районните диспропорции в предлагането на здравна и фармацевтична грижи.Създаване на работеща тактика за предварителна защита и битка със затлъстяването.Оповестяване на разходването на сумите по чл.53 от Закона за здравето и взаимни старания с представители на научния бранш за по-целенасоченото им разходване с фокус върху подрастващите.Борба с тютюнопушенето по съвременен и измерим метод.
По тематиката опазване на здравето в залата участваха следните представители на парламентарно показани партии: проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ, доцент доктор Антон Тонев от " Продължаваме промяната " и ръководител на комисията по опазване на здравето в Парламента, Илиян Йончев от Българска социалистическа партия, доцент доктор Нигяр Джафер от Движение за права и свободи и Кремена Кунева от Коалиция „ Демократична България-Обединение “ споделиха единомислещо от сцената, че са чули, поддържат и ще работят по всеки един от целите, с цел да има политическо решение в идващите 6-12 месеца..

 

II. Приоритети - Енергетика

 
.Повече натурализъм в политиките и ограниченията за декарбонизация и унищожаване на административните бариери пред вложенията в нови технологии.Справедлив и координиран със заинтригуваните страни механизъм за използване на Регламент (ЕС) 2022/1854.Гарантиране на обезщетителния механизъм до края на 2023 година и в същото време – подготовка на пазарна промяна, която да разреши обезпечаването на дълготрайни контракти за сила за българските консуматори.
Асен Василев от Продължаваме промяната, Делян Добрев от ГЕРБ и инж. Георги Самандов от Български напредък се изрекоха в поддръжка на всеки от трите целта. По тематика енергетика липсваха представители на Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, Коалиция „ Демократична България-Обединение “ и служебното държавно управление, които да чуят промишлеността, генерираща 80% от данъчните доходи в страната.

III. Приоритети - План за възобновяване
Създаване на обединен метод и обезпечаване на среда за създаване на цифрова инфраструктура от страната посредством други компании, телекомуникационни и други, възлагане на планове посредством системата ИСУН.Решение за финансиране на рехабилитацията и модернизацията на разпределителната мрежа, приемане на измененията в Закона за силата от възобновими източници и в Закона за енергетиката.Пренасочване на средства от несъстоятелни планове за създаване на акумулатори за предпазване на електрическа сила към създаване на ВЕИ със системи за предпазване на сила за лични потребности в предприятията, развиване на електропреносната и електроразпределителните мрежи, преформулиране на условията за енергийно възобновяване на здания в областта на производството с оглед тяхната постижимост.
Представителите на политическите партии, които споделиха на сцената какво са чули по целите, бяха: Атанас Пеканов, Заместник министър-председател по ръководство на европейските средства на служебното държавно управление, Жечо Станков от ГЕРБ, Асен Василев от " Продължаваме промяната ", доктор Хасан Адемов от Движение за права и свободи и Владислав Панев от Коалиция „ Демократична България-Обединение “. Българска социалистическа партия не изпрати представител, който да чуе целите на промишлеността на енергетиката.

 

IV. Приоритети - Устойчиво развиване

 
Приоритизиране на тематиката за климатичните промени, ролята и прехода към зелена и кръгова икономикаСъздаване на нужната институционална инфраструктура в региона на ESG в тясно партньорство със заинтригуваните страниИзграждане на административен и експертен потенциал в региона на ESG политиките и други
Представителите на политическите партии, които споделиха на сцената какво са чули по целите, бяха: Томислав Дончев от ГЕРБ, Деница Симеонова от " Продължаваме промяната ", Александър Несторов от Движение за права и свободи, Атанас Пеканов, Заместник министър-председател по ръководство на европейските средства на служебното държавно управление и Илина Мутафчиева от Коалиция „ Демократична България-Обединение “. Българска социалистическа партия не изпрати представител, който да чуе промишлеността в тематика “устойчиво развиване ”.

 

V. Приоритети - Предприемачество

 
Обща тактика на страната и партиите в посока стартъпи, капитал, гении, акселератори, тласъци.Стимулиране на вложенията в България - съответни законопроекти, свързани с смяна в Закона за поощряване на вложенията.Синя карта на Европейски Съюз за привличане на нови умения и таланти; добра среда и удобства за правенето на бизнес.Изграждане на иновационни фасилитатори във финтех бранша (Sandbox).
Представителите на политическите партии, които споделиха на сцената какво са чули и поеха задължения по намиране на политическо решение по целите, бяха: Александър Иванов - ГЕРБ, Кирил Петков - " Продължаваме промяната ", Танер Кабилов - Движение за права и свободи, Божидар Божанов - Коалиция „ Демократична България-Обединение “. По тематиката “Предприемачество ” нямаше никой от Българска социалистическа партия и Български напредък, който да чуе промишлеността и да поеме задължения от името на партийните им централи!

Платформата на Powers Summit цели да влага груповата просветеност на страната в основаването на устойчиви решения за бъдещето на България в действително време по водещите тематики в разговор с бизнеса, гражданския бранш и науката. След събитието и благодарение на партньорските и медийни организации ще бъде даден прецизен доклад коя политическа партия се е заела с поддръжка и намиране на политическо решение и коя не в идващите 6 месеца до 1 година.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР