Над 700 000 ученици ще прекрачат прага на 2 349

...
Над 700 000 ученици ще прекрачат прага на 2 349
Коментари Харесай

70 хил. ученици прекрачват прага на 2349 училища

Над 700 000 възпитаници ще прекрачат прага на 2 349 учебни заведения през днешния ден. В тях ще ги посрещнат над 70 000 учители.

На едносменен режим са 90% от учебните заведения в България. Възможността за прекосяване и на останалите е обвързвана с няколко значими плана по разнообразни стратегии, които стартират от тази образователна година. По Плана за възобновяване и резистентност стартира строителството на 8 нови учебни здания. Наред с това към 116 просветителни институции – детски градини и учебни заведения, ще бъдат главно ремонтирани или разширени.

Ремонтните действия в 507 учебни заведения към този момент са завършили, в 240 ще бъдат довършени до 15 септември т.г.

В 63 ще продължат и след първия учебен звънец, само че е основана организация за естественото притичане на образователния развой.

Общо към 90 000 учители ще преподават тази година

От тях 70 520 са в учебните заведения и центровете за личностно развиване. Останалите ще се грижат за децата в детските градини. Техните заплати се усилиха с 15%, считано от 1 януари 2023 година

Все още има дефицит на преподаватели по математика и естествени науки в по-малките обитаеми места. От няколко години МОН се пробва да реши този проблем посредством национална стратегия „ Мотивирани учители “, по която се приготвят педагози по тези предмети.

Дигитализацията на българското обучение продължава. За облекчение на учениците и родителите хартиените учебници от I до VII клас ще бъдат налични в PDF формат. Те ще могат да се употребяват в платформата „ Дигитална раница “ още от първия образователен ден.

Медицинската записка за опрощение на отсъствията на учениците ще се издава единствено електронно от 1 октомври т.г.

Новости има и към изпитите от националното външно оценяване в IV, VII и X клас. В края на новата образователна година учениците, които не са съумели да ги положат заради медицински или различен сериозен проблем, ще имат право да го създадат на спомагателна дата по съответния предмет.

Вече са отпуснати близо 166 000 еднократни помощи за възпитаници в първи, втори, трети, четвърти и осми клас. Еднократната помощ от 300 лева се изплаща на два транша, като втората половина се изплаща през март единствено при изискване, че детето продължава да учи. Кандидатстването за тези средства продължава до 15 октомври.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР