Над 70 предварителни договори за покупко-продажба и счетоводни документи за

...
Над 70 предварителни договори за покупко-продажба и счетоводни документи за
Коментари Харесай

Близо 150 индивидуални покани внасят в КПКОНПИ купувачите в Nove Homes


Над 70 предварителни контракти за покупко-продажба и счетоводни документи за заплащания внесоха купувачите на жилища на зелено в жилищния комплекс Nove Homes в Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество. Още толкоз следва са бъдат изпратени по пощата, съгласно условията на комисията. Купувачите желаеха от КПКОНПИ да смъкна възбраните върху Комплекса, които бяха наложени при започване на октомври като обезпечителни ограничения върху имущество, благосъстоятелност на Васил Божков и свързани с него физически и юридически лица, по отношение на производството против предприемача по реда на ЗПКОНПИ. Това стана, откакто Софийският градски съд почете настояването на КПКОНПИ.

„ Направен е общ запор, който минава в едно общо дело по отношение на Васил Божков. Това са 10 негови компании, само че в тази компания – „ Нове хоумс “ действително няма директно и индиректно негово присъединяване. Ако не бъде спряно това дело, то най-малко „ Нове хоумс “ да бъде изкарано отвън тези 10, тъй като другояче всичко ще се проточи минимум 10 години. Представяте ли си – нашите парцели ще бъдат запорирани толкоз доста време. Единствено в България има подобен закон, съгласно който КПКОНПИ може да запорира избран парцел за безкрайно време. Реално ти би трябвало да докажеш, че си почтен, само че те нямат доказателства за твоята равнища. Действат по догатки. Имаше известни пречки, само че въпреки всичко успяхме да внесем половината от документите. Ние ще продължим да организираме всякакви мероприятия и против КПКОНПИ, и против ДНСК. ДНСК ни е спряла градежа, тъй като била „ разкрила “ някаква едноетажна сграда (тяхна измислица), която единствено те виждат. Ясно е, че такава постройка няма, само че с цел да го потвърдим, ние влизаме в още едно 5-годишно дело. Въртим се в обаян кръг “, описа един от купувачите.

„ Едно от огромните преимущества на този комплекс беше, че всички заплащания минаваха по банков път. Именно това притегли към него и доста българи от чужбина “, обясниха от инициативния комитет на протестиращите на протестното шествие на купувачите на зелено, което се организира през вчерашния ден.

В писмото си до КПКОНПИ те пишат:

„ Искането Ви за поръчителство на желае по чл.153 и сл. от ЗПКОНПИ касателно „ НОВЕ ХОУМС “ АД е очевидно безпричинно, а поисканата обезпечителна мярка за забрана върху имущество, което не съществува е противозаконна. В този смисъл безпочвен и противозаконен се явява и правосъдният акт, с който е почетено това Ваше искане. В резултат на подхванатите от Вас дейности по възбраняване на поземления парцел и нелегално възбраняване на несъществуващо лимитирано право на градеж и несъществуващи здания, банката, инвестираща плана по създаване на Комплекса се въздържа от финансиране на идващите стадии на строителството “, пишат жителите.

Те се тормозят и за „ тоталния отлив на клиенти за закупуване на обекти в Комплекса, което съставлява и съществена спънка за привличане на капитали за неговото дотъкмяване. “

Става ясно, че все още обекти в Комплекса са закупили 230 лица.

Действията на Комисията пораждат у всички купувачи очевидни терзания по отношение на съблюдаване периодите за довеждане докрай на строителството и въвеждане на обектите в употреба.

„ Основателно сме обезпокоени и от отлив на строители и подизпълнители на обекта, защото вложителя в действителност е подложен в неспособност да обезпечи неговото финансиране. Не на последно място считаме, че е допустимо при изискванията на директна и непосредствена причина от по този начин наложените възбрани по Ваше искане, да се доближи до изпадане на НОВЕ ХОУМС АД в несъстоятелност, която във всички случаи ще се отрази главно и само на купувачите на обекти в Комплекса. Освен, че няма да бъдат построени парцелите, за които досега е

заплатена сумата от 27 252 511 лева с Данък добавена стойност от купувачите по подписаните предварителни контракти, ще бъдем сложени и в действителна неспособност да възстановим вложените от нас парични суми “, показват своето терзание купувачите.

Те декларират, че в случай че вследствие на възбраните довършването на строителството и стартирането на обекта в употреба бъде осуетено, и в случай че съдът отхвърли желае на КПКОНПИ по отношение на "Нове хоумс ", те ще предявят искове за имуществени вреди. Ще желаят да им бъдат изплатени импортираните суми по предварителния контракт и ще пледират за пропуснати изгоди в размер на законната рента за съответния интервал.

Припомняме, че от КПКОНПИ към този момент показаха подготвеност да прегледат всяко постъпило искане от покупател в Nove Homes и да се произнесат в сходство с условията на закона. Това стана след предходното първо протестно шествие на 10 март. Тогава от комисията обявиха, че са научили за казуса на купувачите в Nove Homes eдва в края на януари от несъгласие на изпълнителния шеф на "Нове хоумс ", само че не разполагат с документи в поддръжка на неговите изказвания.

Ето, че в този момент протестиращите ги внасят в КПКОНПИ и упорстват от комисията в седем дневен период да вдигне възбраната, която дефинират като неоснователна и противозаконна.

Имуществото, послужило за застраховане на предстоящ иск, съставлява право на благосъстоятелност върху поземления парцел и 14-те многофамилни жилищни здания, които се възнамерява да бъдат построени върху него. Теренът е на стойност 4.9 млн. лв. и те са платени по банков път. Това допуска, че банката е приложила ограниченията по закона за изпиране на пари, споделят купувачите. Що се отнася до незавършено строителство - то е на стойност 37.5 млн. лв., за които има контракти. Инвестицията дотук е образувана с заем от Интернешънъл Асет Банк в размер на 14 млн. лв. и от вноски на купувачите по предварителните контракти в размер на 27.3 млн. лв.. Заключението им е, че незавършените градежи не съставляват нелегално добито имущество, доколкото са образувани по този легален метод. А във връзка на обстоятелството, че нито една от постройките към момента няма акт 14, означават, че възбраната върху имущество, което не съществува, е противозаконна.

Срещу определението на Софийски градски съд, с което са позволени обезпечителните ограничения, е подадена частна тъжба от "Нове Хоумс ", по която се чака да се произнесе Апелативен съд-София.

Веселка Иванова/frognews
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР