Над 70 % от българските билки се изнасят, защото нашата

...
Над 70 % от българските билки се изнасят, защото нашата
Коментари Харесай

Над 70% от българските билки се изнасят в чужбина

Над 70 % от българските билки се изнасят, тъй като нашата фармацевтична и козметична промишленост не съумява да ги оползотвори. Така към 15 000 тона сухи билки годишно пътуват зад граница. Има ли опция да бъдат вложени в производството тук у нас - вижте в репортажа на Яна Тодорова.

България изнася над 100 типа билки, като ползата към тях е огромен от доста страни от Европейски Съюз, както и от Съединени американски щати. За да популизира техните потребни свойства и у нас, Анна Гълъбова основава преди година нова козметична компания. Тя създава козметика за лице, в която дейните съставки са български билки - измежду които маточина, здравец и лавандула.
Анна Гълъбова, притежател на компания за произвеждане на натурална козметика: Дори софтуерните добавки, които влагаме в козметиката, са дейни и оказват помощ на кожата, такава да вземем за пример е розмарина, екстракта от розмарин, който освен резервира продуктите от разруха, а и оказва помощ на кожата да се бори със свободните радикали
Така се получава извънредно потребен козметичен артикул, безапелационни са експертите.

Магдалена Лисева, притежател на лаборатория за правене на прототипи за козметични артикули: Действа мощно противовъзпалитено, бих споделила, пречиства кожата от замърсяванията, породени от околната среда, от мръсния въздух, от изпарения
Билките, вложени в тази козметика, идват от Карловския район.

Анна Гълъбова, притежател на компания за произвеждане на натурална козметика: Снабдяваме се от български производители, които познаваме персонално, видели сме тяхната индустриална база и купуваме от тях етеричните масла
Според нея, в случай че повече родни производители основават качествени и ефикасни артикули от български билки, те ще донесат повече стопански изгоди у нас, в сравнение с дават при износа си. Тя счита, че в страната ни има условия за това.

Анна Гълъбова, притежател на компания за произвеждане на натурална козметика: Има условия за произвеждане на етерични масла в България, има доста съоръжения за произвеждане на етерични масла, несъмнено, че има и други благоприятни условия, само че е въпрос на инвестиции в просвета, в инсталация в създаването на бази, които да са конкурентоспособни на интернационалния пазар.
От браншовата организация на производителите на билкари обаче считат, че конкуренцията на наложените международни марки не е за занемаряване.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР