Над 70 % от българите имат проблеми със съня –

...
Над 70 % от българите имат проблеми със съня –
Коментари Харесай

Ето защо в важно е сънят да бъде качествен

Над 70 % от българите имат проблеми със съня – това сочат данни от национално-представително изследване по какъв начин спят българите. Средно спим по 6 часа и 45 минути в работен ден, само че всеобщо продължаваме да се усещаме изтощени откакто се събудим.

Винаги, когато приказваме за добър сън, се стремим да го характеризираме количествено и качествено. Наличието на 6 или 9 часа сън не подсигурява, че той ще е добър. Важно е той да бъде първокласен. Това сподели в NOVA доктор Тодор Георгиев, помощник в катедрата по Патофизиология на МУ Пловдив и част от екипа на лабораторията за проучване на съня в града.

Според него положителният сън е този без спирания, пробуждания и нарушавания на дишането. " Множество нарушавания на съня могат очевидно или не да го увредят и това да се отрази на действието на организма и денем ", добави той.

По думите му сънят на дребните деца е по-продължителен. " В дейна възраст към 7.5 часа са задоволителни. Имаме пациенти, които след 65-години спят по 6 часа и по-малко. Това прибавя в тях терзание, защото те си набират нужното количество сън за възрастта, само че това не е по този начин ", посочи лекарят.

Той сподели, че ¼ от българите нямат проблем със съня.  " От останалите 70%,  по данни на изследването, са докладвали, че имат проблематични нощи, само че една, две такива, не са проблем ", сподели още Георгиев.

" Добрият сън стартира от сутринта ", акцентира специалистът.

Тодор Георгиев добави, че времето за заспиване би трябвало да е до 20 минути. Причините за по-дългото заспиване, съгласно него е хроничният стрес.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР