Над 70 оперни роли, изключително голям камерен и кантатно-ораториален репертоар

...
Над 70 оперни роли, изключително голям камерен и кантатно-ораториален репертоар
Коментари Харесай

Честит рожден ден на сопраното Виолета Шаханова

Над 70 оперни функции, извънредно огромен камерен и кантатно-ораториален репертоар – това е късото изложение на креативния път на една от водещите солистки на Русенската опера Виолета Шаханова.
Тя е родена в Русе, където е открита от певицата и вокален възпитател Снежина Якимова. Завършва Музикалната гимназия в родния си град, след което и Музикалната академия в столицата в класа на проф. Елена Киселова. Специализира при проф. Октав Енигареску от Букурещката опера и консерватория. Дебютът ѝ е през 1971 година в Русе с две основни функции – на Каролина в „ Тайният брак “ от Чимароза и Луиза в „ Годеж в манастира ” от Прокофиев. Следват триумфи в огромни функции като Микаела в „ Кармен ”, Мими и Мюзет в „ Бохеми ”. Бързо се утвърждава като съществена изпълнителка на лиричния сопранов репертоар. Сред ярките ѝ достижения са: Сузана от „ Сватбата на Фигаро ”, Марженка от „ Продадена булка ”, Фрау Флут от „ Веселите уиндзорки ”, Лина от „ Стифелио ”, Дона Елвира от „ Дон Жуан ”, Зорница от „ Луд Гидия ”. За последната получава огромно самопризнание и от рецензията, и от композитора – Парашкев Хаджиев, който избира нея за премиерния състав.
Овладяла проблематичната си партия, Виолета Шаханова (Зорница в „ Луд Гидия “) реализира безапелационно музикално и театрално пресъздаване на облика, отсенявайки го с разнородни нюанси – и във вокален, и в актьорски проект – написа проф. Боянка Арнаудова. Виолета Шаханова е в действителност почтена продължителка на традицията в интерпретацията на прелестната Зорница, завещани ни от именити лирични сопрани от българския оперен спектакъл.
Участва и в първата българска филмирана телевизионна опера – „ Слугинята стопанка “ от Перголези. Тази роля тя извършва с огромен триумф в още четири премиерни театрални реализации в Русе и други градове на страната.
На 2 октомври 2007 година Виолета Шаханова дебютира в монооперата „ Човешкият глас “ от Франсис Пуленк. Тежкото заглавие е предизвикателство за всяка певица и във вокално отношение, само че и в интерпретаторско. Почти час тя е сама на сцената и претърпява разнообразни страсти, които я водят от една прекаленост в друга.
Успехът е огромен. Диригентът Лудовиг Бач, който гледа представлението в Констанца написа: В това 34-то издание на Оперния фестивал в Констанца най-силно усещане остави у мен една българска певица, Виолета Шаханова. В извънредно тежката моноопера на Пуленк, която познавам от специализацията си в Париж, тя сподели освен ярка певческа заложба, само че и мощен актьорски гений – игра като родена трагична актриса. А интерпретацията ѝ в музикално отношение беше изключителна. Фразира превъзходно, освен това на съвършен френски.
Освен оперен репертоар Шаханова има зад тила си огромен брой камерни и кантатно-ораториални творби. Отново ще изтъквам рецензията: Виолета Шаханова е реализатор, чиято креативна и артистична интензивност в региона на камерното изпълнителство е в действителност забележителна – написа музиковеда Ива Чавдарова – Малцина са артистите у нас, които поддържат ниво и репертоар в една толкоз сложна и характерна сфера. Пиететът ѝ към вокалната поезия фактически проличава в рафинираната линия на фразата и детайла, в деликатните модификации и превъплъщения на тембъра, както и в усета ѝ към точния, присъщ вокален щрих...

петък, 23 февруари, от 23 часа
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР