Над 70 на сто от хората на възраст над 16

...
Над 70 на сто от хората на възраст над 16
Коментари Харесай

Пандемията в развитие: 4 456 000 ваксинирани в Израел, безплатни К-19 тестове в Австрия

Над 70 на 100 от хората на възраст над 16 години в Израел са получили най-малко една доза от ваксина против Covid-19, разгласи през днешния ден израелският министър на опазването на здравето Йоел Еделщайн, представен от ДПА.

Той написа в Туитър, че 4 456 000 израелци са получили първа доза, от които 3 076 000 - и втора доза. Но заради наближаването на празника Пурим, който е идната седмица, министърът предизвести да няма „ всеобщи заразявания “.

За Пурим нормално има огромни костюмирани празненства за деца и възрастни. Миналата година след този празник имаше доста инфектирани и управляващите се притесняват това да не се повтори. Еделщайн заяви, че за дните на Пурим ще бъда натрапен нощен полицейски час, а публичният превоз ще бъде доста стеснен.

В понеделник бе обявено за 4677 нови случаи с ковид за предното денонощие. Израел обаче се готви да отвори сегменти от образованието, заниманията, бизнеса и търговията, отбелязва Българска телеграфна агенция. В неделя бяха препоръчани тласъци за ваксинираните.

Израелците, получили и двете дози, ще могат да посещават спортни центрове, театри, музеи и хотели, като на входа ще предявяват документи за ваксина ция, така наречен зелени пропуски.

Кметството на Тел Авив разгласи, че за на следващия ден е провело концерт навън, с цел да означи отварянето на културния бранш след спиране от близо година. На концерта ще могат да участват единствено имунизирани възрастни.

Миналата есен Австрия беше заварена неподготвена от втората вълна от новия ковид , само че в този момент работи изпреварващо: с 3 милиона теста седмично, от които половината в учебните заведения, тази страна към този момент оглавява класацията по този индикатор, написа Дениз Хруби от " Франс прес ".

Над 500 центрове за тестване, 900 аптеки и към 1000 компании оферират безвъзмездни проби (ПСР и антигенни), а учениците биват тествани по два пъти седмично.

Отначало този метод не получи необикновен отзив при основаването на първите пунктове за тестване, посред карантината през декември: " всеобщи проби без напор ", бяха заглавията на вестниците.

Темпото обаче се форсира при започване на февруари при облекчаването на рестриктивните мерки и отношението стартира да се трансформира.

Понеже в този момент би трябвало да се показва негативен тест, изработен преди по-малко от 48 часа, при отиване на коафьор да вземем за пример, в някои ски станции или на влизане в старческите домове.

" Два-три пъти седмично "

" Стратегията ни е чести проби, които да са леснодостъпни ", сподели основният доктор в здравното министерство Катарина Райх. " Това е единственият метод да задържим пандемията под надзор ", сподели тя, до момента в който разновидностите на вируса пораждат паники, а ваксина цията напредва напълно постепенно.

Австрия прави по 24 теста на 1000 души на ден (средно за последните 7 дни) по отношение на единствено 5 във Франция и под 2 в Германия, която е слага в челни позиции на международно равнище по данни на аналитичния уебсайт " Нашият свят в цифри ".

" Искаме да отидем още по-нагоре ", сподели Райх, която се надява " 60 до 70 % от популацията от 8,9 милиона души ще бъдат тествани два или даже три пъти седмично ".

Отделно от тази голяма мрежа от места за тестване, австрийците от 1 март ще могат да си набират проби, които да употребяват в домашни условия.

" Това е второто ни оръжие в битката с Covid-19 в очакване болшинството от популацията да бъде имунизирано ", сподели Райх.

Ръководителката на центъра по вирусология във Виенския университет Моника Ределбергер-Фриц удостовери, че е значимо да се вършат постоянни проби, като в същото време прикани да няма разпределяне. " Това не значи, че можете да се хвърлите да прегръщате баба си ", сподели тя.

Скоро и в ресторанта?

Тази тактика, изключително в учебна среда, се следи с интерес от съседите Чехия и Германия.

Откакто учебните заведения още веднъж отвориха на 8 февруари, децата получават памучно фитилче, което да завъртят в двете си ноздри.

Тази процедура дава подготвен резултат за 15 минути и въпреки и да не е толкоз надеждна, колкото ПСР тест, въпреки всичко разрешава да се лимитират заразяванията, сподели министърът на образованието Хайнц Фасман, който увери, че нежелаещите са напълно малцина и биват лишени от образователни занятия.

В класната стая или другаде, австрийците щеш не щеш одобряват това обвързване, с цел да си възвърнат малко независимост в конюнктура на отмалялост от санитарните ограничения.

Саша недоволства на излизане от аптека във Виена. " Голяма скука е ", сподели 21-годишният юноша, който недоволства какъв брой време би трябвало да загуби, с цел да може да се подстриже.

Други обаче са по-въодушевени. " Правителството би трябвало да разшири обсега. С моя негативен тест желая да мога да отида да хапна нещо или да седна на кафе с другари ", предлага Ивета Унцайтиг, която е привикнала да се тества постоянно заради работата си в издателство.

" Ще се усещаме в по-голяма сигурност и ще можем още веднъж да заживеем обикновено ", съгласява се щерка ѝ Ивон.

Хотелиерите и ресторантьорите изначало бяха резервирани към концепцията. Сега те са изкушени да го създадат с вярата да им разрешат да отворят отначало преди крайната дата на католическия Великден.

Остава да се разбере дали това скъпоструващо решение ще разреши да се овладее пандемията в идващите седмици. Броят на новозаразените в Австрия остава висок - над 1000 души дневно.

Кипър реализира задачата си за предпочитано имунизиране против Covid-19 на възрастните хора, регистрира здравното министерство в Никозия.

Страната се класира на второ място в Европейския съюз по обсег с имунизации на лица на възраст над 80 години, сочат последните данни на Европейския център за надзор и предварителна защита на болесттите.

Заради покачвания риск от съществени болести и хоспитализация възрастните хора са предпочитана група в Националния ваксина ционен проект през цялото време на имунизационната акция, акцентира в изказване здравното министерство.

Тази заран бяха отворени още съвсем 17 000 позиции в електронния портал за записване на час за имунизиране на хора над 71 години.

До две седмици се планува да приключи използването на първата доза ваксина във възрастовата група от 70 години и повече.

В четвъртък и петък ще стартират работа още два ваксина ционни центъра в градовете Ларнака и Пафос с общо 14 медицински екипа.

В момента разполагаем на искащите са 9 центъра с 20 екипа и 6 мобилни звена за ваксина ция на хора в отдалечени региони и трудноподвижни пациенти. При цялостно разрастване на екипите и задоволителна наличност на дози могат да се вършат по 15 000 ваксини дневно, показва министерството.

През март Кипър чака над 130 000 дози от трите лицензирани до момента ваксини, а през второто тримесечие на годината, от началото на април, страната ще получи към 2,5 пъти повече ваксини, в сравнение с до момента..
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР