Над 70 години след края на Втората световна война една

...
Над 70 години след края на Втората световна война една
Коментари Харесай

Една от най-богатите германски фамилии призна за връзки с Хитлер

Над 70 години след края на Втората международна война една от най-богатите семейства в Германия призна за връзки с режима на Адолф Хитлер , съобщи Асошиейтед прес. Говорителят на семейство Рейман – Петер Харф съобщи пред в. „ Билд ам Зонтаг “, че семейството възнамерява да подари 10 милиона евро за щедрост , откакто научила за „ тъмното минало “ на своите прародители с нацистите и за потребления от компанията насилствен труд на каторжници по време на войната.

„ Рейман старши и Рейман младши са отговорни. Двамата бизнесмени, които към този момент са покойници, е трябвало да отидат в пандиза “ , разгласи Харф. Алберт Рейман старши умира през 1954 година, а синът му – през 1984 година. Семейната им компания - JAB Holding през днешния ден е голям конгломерат, който има голям брой домашен марки от Clearasil до Calgon.

Богатството на немската фамилия се прави оценка на 33 милиарда евро, като семейство Рейман е второто най-богато в Германия.

Харс споделя, че семейството стартира да изследва тъмното си минало през 2000-та година и през 2014-та взема решение да натовари историк със задачата да направи изцяло и задълбочено проучване на връзките на предците им с нацистите.

Плановете на семейство Рейман били да оповестят обществено предишното си , когато книгата на Пол Еркер от Университета в Мюнхен бъде приключена и оповестена, показва Харф.-->

Историкът намерил писма и архивни документи, в които ясно се посочвало, че Рейман старши е бил напълно непринуден покровител на Хитлеровия режим от началото на 1931 година. 10 години по-късно компанията му е оповестена за „ извънредно значима “ по време на войната , защото е произвеждала оръжия за Вермахта. През 1943 година в нея са работели 175 каторжници, които са били надзиравани от човек, прочут с особената си свирепост по отношение на служащите.

Харф показва, че надали има подобаваща отплата , която може да бъде предоставена за страданията на тези хора. „ Но се замислихме какво можем да предприемем в този момент “, декларира той и добавя: „ Искаме да създадем повече и ще дарим 10 милиона евро на подобаващи благотворителни организации. “

Много от водещите немски компании през последните десетилетия се изправиха пред предходната си история, обвързвана с Третия Райх. Сред тях е Volkswagen, който е употребявал военнопленници и хора от концентрационните лагери във фабриките си по време на войната.

През 1938 година самият Хитлер прави първа копка на първата фабрика на Volkswagen във Волсбург в Северна Германия, където и досега се намира централата на производителя на най-достъпната немска кола.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР