Над 70 евродепутати обвиниха в лъжа върховния представител на ЕС

...
Над 70 евродепутати обвиниха в лъжа върховния представител на ЕС
Коментари Харесай

Поискаха оставката на дипломат №1 след визитата в Русия. Български евродепутат: Държа се мекушаво

Над 70 евродепутати упрекнаха в неистина висшия представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел и желаеха оставката му, заяви изданието „ Политико “. Поводът е визитата му в Москва, което, съгласно тях, съществено е навредило на репутацията на Европейския съюз.

Призивът се съдържа в писмо до ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, заяви БНР. Евродепутатите ще го изслушат по-късно през днешния ден. Визитата провокира неодобрение на фона на проявеното отношение от страна на министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров, който назова на общата конференция Европейски Съюз " обезсърчителен сътрудник ", а малко по-късно управляващите оповестиха експулсирането на трима дипломати от Германия, Полша и Швеция.

Германия експулсира чиновник на посолството на Русия в Берлин като ответна мярка на експулсирането предходната седмица от Москва на немски посланик, заяви през днешния ден външното ведомство на Федерална Република Германия. Външното министерство разгласи за личност нон грата чиновник на съветското посолство в Берлин, заяви ведомството в изказване. Москва сподели, че изгонените дипломати са взели участие в проява в поддръжка на намиращия се в пандиза критик на Кремъл Алексей Навални, само че Германия оспори това. Германският посланик просто е изпълнявал по легален метод задача да заяви по какъв начин се развиват нещата на място, се показва в известието.

Българският евродепутат Александър Йорданов също изиска оставката на Борел. " Решението на висшия представител на Европейски Съюз по външна политика, социалистът Жозеп Борел, да посети Москва, бе политическа неточност. На това обърнах внимание в изявлението си в парламентарната група на ЕНП. Неговото мекушаво държане при срещата му с съветския външен министър Сергей Лавров не остана неусетно. Всяко дипломатично любезничене с политици от кръга на съветския президент е контрапродуктивно, безуспешно. Такава бе и визитата на господин Борел в Москва. Гледката бе унизителна. На фона на полицейските репресии, заповядани от господаря на Кремъл против мирни стачкуващи в редица съветски градове, целия свят видя усмихнатият цинично Лавров и смаленият до неразбираемост пред него първи посланик на Европа ", написа Йорданов във Facebook.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР