Над 70 души бяха убити, а 80 - ранени, при

...
Над 70 души бяха убити, а 80 - ранени, при
Коментари Харесай

Само за седмица: Над 70 души бяха убити, а 80

Над 70 души бяха убити, а 80 - ранени, при обособени офанзиви в Нигерия, съобщи Ройтерс.

Най-малко 74 индивида са починали при две обособени набези в централния щат Бенуе тази седмица, оповестиха през днешния ден локалните управляващи и полицията.

Това са следващите конфликти в регион, където деянията на принуждение сред животновъдски и аграрни общности са нещо всекидневно. При това тези офанзиви зачестиха през последните години, с растежа на популацията, който на собствен ред води до увеличение на обработваемите площи и оставя по-малко земя за пасища, отбелязва Ройтерс.

46 души са били убити в отдалечено село в сряда. 28 тела са били отнесени от лагер за вътрешно разселени лица от нощес до тази заран след второ нахлуване. Много детайлности за офанзивите не са известни, само че и в двата случая въоръжени мъже разкрили пукотевица.

Президентът Мухамаду Бухари осъди убийствата и подреди на силите за сигурност да усилят наличието си в засегнатите региони.

Бенуе е един от щатите в така наречен Среден пояс, където най-вече мюсюлманският север се среща с преобладаващо християнския юг на Нигерия. Там битката за земя е изключително яростна, а разломните линии сред животновъдски и аграрни общности постоянно се припокриват с тези сред етнически и религиозни общности, показва Ройтерс.

Въоръжени нападатели са похитили през вчерашния ден минимум 80 души, най-много дами и деца, в село в северозападния нигерийски щат Замфара, оповестиха в това време през днешния ден локални поданици.

Регионът, който граничи с Нигер, е изключително тежко обиден от казуса с отвличането на хора за откуп, отбелязва Ройтерс.

Похитителите към този момент не са отправили своите претенции, прецизираха цитираните локални поданици.

В Нигерия въоръжените банди постоянно държат хора за заложници в продължение на месеци, в случай че не получат откуп. Те също по този начин рекетират селяните, с цел да не им основават проблеми и да ги оставят да си обработват земята.

Нигерийската войска нанася удари по лагери на такива банди, само че офанзивите не престават. Ситуацията е изключително притеснителна в северозападната част от страната.
Нигерия, с население от към 215 милиона души, е измъчвана от редица проблеми в региона на сигурността, като доста райони са наранени от принуждение на друга основа. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР