Над 7 600 000 лева е била държавната субсидия на

...
Над 7 600 000 лева е била държавната субсидия на
Коментари Харесай

7,6 млн. лв. субсидия за ГЕРБ и 3,2 за БСП през 2020 година

Над 7 600 000 лв. е била държавната дотация на най-голямата парламентарна партия ГЕРБ предходната година. Това сочи информация за докладите на партиите за 2020 година От оповестените от Сметната палата данни излиза наяве, че 121 политически партии са подали документите в период. Пет са в нарушаване, заяви БНР.

Осем лв. за извоюван глас на последните парламентарни избори - това е размерът на държавната дотация през предходната година за всички партии, които са минали бариерата от един %. Така ГЕРБ получават над 7,6 милиона лв., 6 500 лв. като дарения, с което си разрешава разноски за 7,5 милиона лв., сочи докладът на партията, подаден пред Сметната палата.

В отчета към него прави усещане, че партията разказва нарастването на заплатите на учителите, стратегиите за справяне с рецесията с Covid-19, добавките от 50 лв. към месечните пенсии и построяването на над 500 км. пътища като част от активността си.

В докладите на останалите партии, в това число и на тези в коалиция в кабинета „ Борисов 3 “, припознават като партийна активност провеждането на вътрешнопартийни конгреси и присъединяване в политическия живот, само че не се показват съответни решения. Например в доклада на Вътрешна македонска революционна организация в разноските са разказани закупуването на шапки и флагове, заплащане на налози и такси.

Българска социалистическа партия е получила над 3,2 милиона лв. от страната, само че към приходите ѝ би трябвало да се прибавят над един милион от членски импорт и още толкоз - от дарения. При Движение за права и свободи държавната дотация е малко над 2 милиона лв.. При останалите, които имат по-малък брой гласове, дотацията е под милион.

След провеждането на парламентарния избор на 4 април тази година разпределението на държавните партийни дотации ще бъде ново поради новите резултати от вота.

Партиите, които не са подали доклад, са 5

Не са подали годишни финансови доклади пет партии: Политическа партия „ Балканска демократична лига “, Политическа партия „ Движение за европейска интеграция “, Политическа партия „ Движение на непартийните претенденти “, Политическа партия „ Национал-демократична партия “ и Политическа партия „ Обединена социалдемокрация “.

Сметната палата ще уведоми прокуратурата за това, че една от неподалите доклади партии Политическа партия „ Движение за европейска интеграция “ прави това нарушаване за втора поредна година.

Освен това, докладите на три партии – Политическа партия „ Български аграрни национален съюз “, Политическа партия „ Движение специалисти за районите “ и Политическа партия „ Новото време “, са подадени след законоустановения период, само че са спазени условията на ЗПП по отношение на формата, наличието и метода на показване.

Съгласно ЗПП, ще бъдат санкционирани всички партии, които не са показали доклади, както и тези, чийто доклади са показани след законовия период. Имуществената глоба е в размер от 5000 до 10 000 лева

Сметната палата стартира годишния си одит на финансовата активност, приходите, разноските и ръководството на предоставеното имущество на политическите партии, които през миналата година са получавали държавна дотация, употребили предоставени им пространства - държавна или общинска благосъстоятелност, и са взели участие в избори.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР