Над 66 000 са сградите у нас, които имат нужда

...
Над 66 000 са сградите у нас, които имат нужда
Коментари Харесай

Саниране с пари от Европа: Как ще кандидатстват сградите?


Над 66 000 са постройките у нас, които имат потребност от. От финансова помощ обаче ще могат да се възползват към 1500, предвидиха специалисти пред bTV.

Собствениците на парцели първо би трябвало да си създадат съдружие, преди да аплайват за саниране.
Блок
Снимка: bTV

„ Трябва да изготвят механически паспорт, техническо проучване и проучване за енергийна успеваемост, които ще дадат наставление за ограниченията, които би трябвало след използването им, постройката да реализира клас Б на енергопотребление и 30 % най-малко спестявания “, споделя Цвета Наньова от Българска фасилити мениджмънт асоциация.

Саниране на блокове
Снимка: bTV


Етажната благосъстоятелност обаче финансира нужните документи за енергийното възобновяване, а употребяваните средства на по-късен стадий могат да бъдат възобновени.

„ Във всеки вход е същото като в страната, постоянно има трима срещу. Плащаме и за тях “, споделя Атанас.
Саниране на блокове
Снимка: bTV

Експертите припомнят, че към момента се чакат точните инструкции от страната.

„ Това че притежателите на постройката ще основат съдружие, това, че ще възложат и платят за механически енергиен паспорт и архитектурно снимане, не значи утвърждение по програмата. Означава кандидастване “, изясни Лилия Чолакова от Асоциацията на сдруженията, ръководещи етажна благосъстоятелност.

От районното министерство обявиха за bTV, че оферти за инвестиция ще могат да бъдат подавани единствено в партньорство с общините.
Блок
Снимка: bTV

Допустими са всички многофамилни жилищни здания, които се ръководят по реда на Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност и са проектирани преди 26 април 1999 година, споделиха от Министерството на районното развиване.
Позиция
Снимка: bTV

Очаква се процедурата да започва в средата на ноември.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР