Над 600 представители на фирми от българския транспортен бранш ще

...
Над 600 представители на фирми от българския транспортен бранш ще
Коментари Харесай

Над 600 български транспортни фирми ще протестират в четвъртък в Брюксел

Над 600 представители на компании от българския транспортен отрасъл ще стачкуват в четвъртък в Брюксел, заяви пред публицисти Росен Димитров от Националната транспортна асоциация след срещата през днешния ден на представители на браншови организации за авто транспорт с президента Румен Радев по проблемите с пакета " Мобилност ".

Имаме позволение за 600 души, от 8.00 до 13.00 часа, и за 11 тежкотоварни автомобила, уточни Димитров, представен от Българска телеграфна агенция.

Според него би било измама, в случай че този отиващ си Европейски парламент гласоподава пакет, който е в ущърб на страна членка на Европейски Съюз. С този пакет от ограничения се нарушава правилото на Европейски Съюз за независимост на придвижване на хора, артикули, услуги и капитали, разяснява Димитров.

Той уточни, че са признателни за срещата с президента. В последно време необятно представихме нашите проблеми. Подкрепата на президентската институция също е доста значима за нас, тъй като всички тези действия, включени в пакета " Мобилност 1 ", са безспорен протекционизъм и целящи да закрият транспортния отрасъл в България, съобщи Росен Димитров.

Той добави, че вложенията в превоза са най-мобилната инвестиция. Стремят се да ни принудят да влагаме в други страни, уточни Димитров, като означи, че главно условие в пакета, прочут и като " Макрон ", е прибиране на водачите на 3 седмици. Ако един водач е чиновник в немска компания, в която е назначен и посредством нея налозите и обществените осигуровки отиват в Германия, няма условие той да се връща на всеки 3 седмици в страната на регистрация. Къде тогава е общественият детайл, разяснява Димитров, като означи, че един от претекстовете за пакета е точно този детайл. Пакетът е годен само за страни от Европейски Съюз, а главен съперник, освен на българския транспортен отрасъл, а и на европейския, са транспортните компании от Турция и Русия, сподели Димитров, като подчертава върху добре развития транспортен отрасъл в прилежащата ни страна. Пакетът " Макрон " не е годен за тези компании, пакетът е годен единствено за компании, регистрирани в страни от Европейски Съюз, т.е. посредством него и приемането му ще се сътвори конкурентно преимущество в страни, регистрирани отвън Европейски Съюз. Това ли е задачата, попита Димитров.

По думите му превозвачите чакат поддръжка от цялата страна, тъй като считат протестните дейности, които подхващат, за изрично верни и в отбрана освен на българския транспортен отрасъл, а и на страната. Димитров напомни, че 17 % от брутния вътрешен артикул на страната се дължат на активността на сектора.

Освен готвения в Брюксел на 10 януари митинг, задачата ни, с поддръжката на институциите на президента и държавното управление, е да представим нашата вярна позиция пред всички интернационалните инстанции, тъй като оставаме с усещане, че макар напъните и правотата на нашата позиция, оставаме неразбрани, и посредством тяхно лобиране и показване на всички равнища, пакетът да отпадне, съобщи Димитров. Той въпреки всичко посочи, че задачата не е отпадане на целия пакет, а става дума за избрани точки, които дефинира като протекционизъм в отбрана на някои от превозвачите от старите страни членки на Европейски Съюз. Едната е за връщането в страната, другата - за нощните почивки на водачите. Няма по никакъв метод да приемем каквато и да било цифра - 3 седмици, може ли да има независимост и въпреки това да имаш ограничаване с някаква цифра начело, съобщи Росен Димитров. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР