Над 600 хиляди чуждестранни туристи са посетили Анталия, столицата на

...
Над 600 хиляди чуждестранни туристи са посетили Анталия, столицата на
Коментари Харесай

Нашенци щурмуват турските курорти

Над 600 хиляди задгранични туристи са посетили Анталия, столицата на морския туризъм на Турция, от началото на септември до момента. По данни, огласени от президента на Съвета за туризъм в Анталия, на ден идват към 45 хиляди души с над 200 самолета от 28 страни, написа " ".

Българите също избират тази южна дестинация, както и другите Средиземноморски и Егейски турски курорти. Ала тази година чартърните полетите от София, поради рестриктивните мерки, провокирани от пандемията, започнаха едвам в края на август.

Интересът набъбна доста, откакто българското държавно управление отстрани наложителните PCR проби при връщане в България, от началото на септември. От турска страна също няма никакви ограничавания при влизане в страната.

До момента не разполагаме с точни данни, само че единствено един от огромните туроператори в страната през септември е изпратил с чартърни полети, рейс или личен превоз над 2 хиляди български жители в турските курорти.

Интересът е огромен заради конкурентните цени в Турция, провокирани от икономическия срив на турската лира по отношение на еврото и българския лев. Вече 1 лев се разменя за над 4.50 лири. От София има по няколко полети седмично до Бодрум и Анталия.

Турция тази година подкрепя съществено, потърпевшия от пандемията туристически бизнес.

Спасението за турските хотелиери беше отварянето на съветския пазар. Тъй като съветските туристи, обичайно предпочитащи региона на Анталия, тази година нямаха доста други благоприятни условия, те започнаха да идват всеобщо там. Само през септември към 250 000 съветски туристи посетиха средиземноморската провинция Анталия.

Хотелите се нуждаят от "сертификат за сигурен туризъм "

За да може един хотел в Турция да отвори порти през този сезон, той би трябвало да дава отговор на 153 критерия, създадени от турското Министерство на туризма и от интернационалните компании за узаконяване на качеството. "Сертификатът за сигурен туризъм " важи един месец. След това инспекцията би трябвало да бъде осъществена отначало.

Повечето хотели в Турция се стремят да не надвишават 60 % от общия си потенциал, с цел да подсигуряват спокойната и сигурна отмора на гостите си.

В хотелите има конфигурирани термокамери, които мерят температурата на всеки, който влиза във фоайето или в ресторанта. Разстоянието сред масите и дистанцията се съблюдават прецизно. Келнерите са единствените, които имат достъп до храната, ситуирана зад плексигласови загради.

На летищата температурата на идващите се мери, а при съществуване на признаци се прави и тест за Ковид-19. По турските плажове са въведени прецизни правила за съблюдаване на отдалеченост, хотелите и летищата са оборудвани с термокамери, а заведенията и хотелите могат да работят единствено със документ.

С възобновяването на полетите през август в Анталия започнаха да идват туристи от Русия, Германия и Англия.
„ През този интервал Русия е страната, изпращаща максимален брой туристи в Турция, “ сподели Юлка Атмака, началник на Асоциацията на професионалните хотелиерски мениджъри в Турция.

Резервациите на съветски туристи през септември и октомври поддържат оптимистичното въодушевление измежду хотелиерите, сподели той.
„ Смятаме, че сезонът може да продължи до ноември и даже декември. Защото направените досега резервации са доста обещаващи “, сподели Атмака.

Миналата година 7 милиона съветски туристи посетиха Турция и 6 милиона от тях дойдоха в Анталия. Като цяло турските курорти и туристически места привлякоха 45 милиона задгранични туристи през 2019 година

Тази година обаче Турция бе хазаин едвам на 5,4 милиона задгранични гости през първите седем месеца на 2020 година по отношение на 24,7 милиона за същия интервал на предходната година, демонстрират данните на Министерството на културата и туризма.

Според прогнозите на министерството, броят на задграничните туристи тази година може да доближи 15 милиона, с туристически доходи от 11 милиарда $.

Друг позитивен фактор за продължение на туристическия сезон е това, че Анталия, тази година претърпява най-горещия септември през последните 70 години заради топлото време от Северна Африка, което води до повишение на температурите в целия район.

Средиземноморската провинция беше наранена от извънредно високи температурите за сезона, като в някои региони надминаха 35 градуса по Целзий през последните седмици.

Климатът в Анталия е прочут с летните високи равнища на мокрота, като равнищата доближават и надминават 70 % най-вече през юли и август. Но тази година влажността на въздуха продължи и през септември.

Междувременно и другите райони на Турция също бяха обхванати от гореща вълна от Северна Африка, като температурите надминаха с 10 до 12 градуса сезонните правила.

Далеч по-приятен е климатът по другите егейски курорти, като Бодрум, Мармарис, Дидим, Кушадасъ и Айвалък, където денем температурите не престават да са високи, само че вечер можете да си поемете мирис, от свежия морски бриз.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР