Над 600 000 подписа за референдума за запазване на българския

...
Над 600 000 подписа за референдума за запазване на българския
Коментари Харесай

Деян Николов, Възраждане: Над 600 000 подписа за референдума за запазване на българския лев ще бъдат внесени в ГРАО

Над 600 000 подписа за референдума за опазване на българския лев до 2043 година ще бъдат импортирани за инспекция в Главна дирекция „ Гражданска регистрация и административно обслужване “ (ГРАО), това заяви представителят на инициативния комитет и народен представител от „ Възраждане “ Деян Николов в Народното събрание.

Той напомни, че на 7 април са внесли 590 000 подписа в Народно събрание, а няколко дни по-късно - още малко, с което общият брой подписи е стигнал малко над 604 000 подписа. По думите му всеки десети българин се е разписал в подписката за осъществяване на подобен референдум.



На 7 април Костадин Костадинов внесе близо 600 000 подписа в поддръжка на българския лев/Снимка: Булфото

Николов осведоми, че сега завършва първата инспекция на подписите в Народното събрание, която е взаимна от екипи на ИК и на деловодството на Народното събрание. По думите му доста дребен % от подписите са отпаднали заради някаква неучтивост. 

Деян Николов сподели, че най-вероятно при започване на другата седмица следва Народно събрание да изпрати подписите в ГРАО, където ще бъдат тествани от позиция на уместност на самите данни. Ще бъдат тествани всички над 600 хиляди ЕГН-та, имената и адресите на хората, които са се подписали, добави той.

Тези, които заради някаква причина са неточни или непълни, ще отпаднат, само че ние сме уверени, че подобен референдум ще се организира, тъй като по изчисленията и инспекциите, които сме правили, допускаме, че проблематичните подписи ще бъдат в границите на не повече от 10%, което значи може би към 60 хиляди подписа, съобщи Деян Николов. Дори да заложим по-голяма численост, допускам, че годният брой подписи няма да падне под половин милион, разяснява той и означи, че съгласно Закона за директно присъединяване на жителите в държавната власт и локалното самоуправление са нужни над 400 хиляди подписа, с цел да стане референдумът наложителен. 

Николов уточни, че срокът за инспекцията в ГРАО е 45 дни, след което референдумът би трябвало да се върне в Народно събрание, да премине през съответните комисии и при 400 хиляди подписа народните представители са задължени да излязат с решение, че такова допитване би трябвало да се организира. Той допусна, че според закона, референдумът ще се организира с локалните избори през октомври.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР