Над 60 процента от гърците са против оръжейните доставки за

...
Над 60 процента от гърците са против оръжейните доставки за
Коментари Харесай

Защо толкова много гърци подкрепят Русия?


Над 60 % от гърците са срещу оръжейните доставки за Украйна и виждат отговорността за войната както в Москва, по този начин и в Киев. Какви са аргументите?

Мария още не може да осъзнае, че Путин е нападнал Украйна. 29-годишната московчанка, чието име е променено по нейно предпочитание, живее от три години в Солун. Тя следва право, омъжена е за грък и публично е записана в Гърция - както още към 15 000 руснаци.
Редакцията предлага
" Религията ни свързва "

Връзката сред двете най-вече православни страни е обичайно близка. Мария е учила гръцки в университета в Русия. Тя не е изключително вярваща, само че въпреки всичко като православна християнка се усеща в Гърция по-малко непозната, в сравнение с в другите елементи на Европа. " Религията ни свързва, в това число в културен проект. Пътувала съм доста и знам, че в случай че искаш да живееш в чужбина, би трябвало да се адаптираш. Докато тук промени съвсем не се постановат. "

след началото на войната, споделя Мария. " В Москва затварят магазини. Няма задоволително медикаменти. " Много от роднините на Мария са напуснали Русия - родителите ѝ са съумели да минат границата и в този момент са в Литва.

Мария няма подозрение - в устрема си да резервира властта. Поради това и не вижда никакви вероятности за себе си в родината. Пропагандистката медийна система и все по-строгите държавни ограничения против инакомислещите към този момент са разрушили и последната ѝ вяра, че нещо може да се усъвършенства, признава Мария. Тя не може да разбере за какво доста хора в Гърция имат проблем с това да осъдят Русия за войната против Украйна: " Наскоро един грък сподели, че в Русия всичко било добре. Опонирах му и му обясних по какъв начин наподобяват нещата в реалност. Той обаче отхвърли да ми повярва. "

Над половината гърци са срещу доставките на оръжие за Киев

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис следва курса на Европейски Съюз за поддръжка на Киев в битката против Москва. Гърция е доставила оръжие на Украйна. Но както демонстрират настоящите изследвания - над половината от гърците не поддържат политиката на своето държавно управление. Макар че, доста от гърците отхвърлят глобите на Европейски Съюз против Москва. Над 60 % са срещу оръжейните доставки - и виждат отговорността за войната както в Москва, по този начин и в Киев.

Една от аргументите за тази амбивалентна позиция е, че консерваторите в Гърция обичайно възприемат Русия като съдружник. През 2020 година, пет години след анексията на Крим, тогавашният опозиционен водач Мицотакис посети Москва. Там той съобщи, че връзките сред неговата партия " Нова народна власт " и партията " Единна Русия " на Путин са " връзки на доверие " и увери, че Гърция постоянно ще бъде " благонадежден сътрудник в диалозите " с Русия.

Братя по религия?

Симпатията към Русия на доста гърци се дължи най-много на общата православна религия, изяснява политологът Атанасиос Граменос. " В продължение на епохи Русия се представяше като защитничка на православните християни в Османската империя. " Въпреки че Москва в никакъв случай не е пособия интензивно, митът за огромния избавител на Изток е затвърден надълбоко в гръцката просвета. " Много от десните, в това число членове на ръководещата партия, към момента имат вяра, че някой ден Русия ще освободи Константинопол, ще го върне на Гърция и по този начин ще сбъдне фантазията за нова Византийска империя.

В другите балкански страни също се следи по какъв начин Русия се пробва да печели въздействие посредством православната религия. Това е изключително явно в Северна Македония и в Сърбия, където отношението на хората към Европейски Съюз не е еднопосочно. " Там Русия популяризира остарялата концепция за съюз сред православните страни. "

Православието е в основата на благосклонностите на доста гърци към Русия.

В Гърция сходно нещо би било по-трудно. Гръцката православна черква призна автокефалната черква на Украйна още през 2019 година и по този начин постъпи срещу волята на Руската православна черква. Но въпросът какво се проповядва в храмовете е напълно различен: " Църквата в Гърция е отражение на обществото. Има доста свещеници, които се поддават на тайните теории. А те имат въздействие върху мнозина вярващи ", показва Граменос.

Доверието към Русия спада

Ставрос Цимас е доста наясно със благосклонностите на своите сънародници - журналистът е специалист по Балканите, Русия и православната черква. Когато става дума за Москва, левицата в Гърция към момента се опира на руската носталгия, а консерваторите - на общата религия, акцентира той. Тези сантиментални усеща обаче изясняват единствено частично за какво гръцкото население се бави с осъждането на войната, която Русия води в Украйна. " Смятам, че огромна част от гърците се притеснява, че поддръжката на глобите против Русия ще навреди на нашата страна ", споделя Цимас. И в Гърция цените на избрани хранителни артикули, както и на тока и газа са нарастнали внезапно. " Хората се боят, че ограниченията против Москва ще ги ударят по джоба. "

В политически проект обаче връзките сред Гърция и Русия от дълго време са в застой. Решаваща роля в това отношение изигра анексията на Крим и Преспанското съглашение, с което бе организиран дългогодишният спор сред Атина и Скопие за името на Северна Македония. Тогава Гърция изгони съветски сътрудници, които са се опитвали да лобират против съглашението.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР