Над 60% от сърбите одобриха на референдум в неделя промените

...
Над 60% от сърбите одобриха на референдум в неделя промените
Коментари Харесай

Сърбите одобриха на референдум съдебна реформа, подкрепяна от ЕС

Над 60% от сърбите утвърдиха на референдум в неделя измененията в конституцията в региона на правораздаването и одобриха промяна, предполагаща деполитизация на правосъдната система, за което упорства Европейски Съюз като част от процеса за еврочленство на страната. Избирателната интензивност е била към 30%, само че референдумите за конституционни промени в Сърбия са годни и без най-малък предел, написа Balkan Insight.

Резултатите бяха оповестени от президента Александър Вучич, който съобщи, че разликата сред лагерите " за " и " срещу " е 400 000 гласа. " Поздравявам жителите на Сърбия, те гласоподаваха в поддръжка на конституционните промени. Поздравявам всички, които гласоподаваха " за " или " срещу ", сподели Вучич, чието държавно управление е упреквано, че подкопава демократичните правила в страната.
Какво включват измененията
Някои от най-важните промени, подложени на гласуваме, са за метода, по който ще се избират в бъдеще съдиите и прокурорите. Сега Народното събрание ще избира единствено основния прокурор и 5 от 15-те съдии от Конституционния съд. Всички останали съдии и прокурори ще бъдат избирани от два правосъдни съвета. Четирима членове на всеки от препоръките ще бъдат от квотата на Народното събрание. За разлика от в този момент правосъдният министър ще бъде член единствено на прокурорския съвет, до момента в който представителите на Народното събрание към този момент няма да бъдат членове на никой от препоръките.

Според специалисти измененията са били нужни, само че не са задоволителни, с цел да подсигуряват независимостта на правосъдната система. Повечето опозиционни партии приканиха да се гласоподава с " не " на референдума, акцентирайки, че Народното събрание не е бил законен, когато е прокарал поправките, защото в него участват съвсем напълно проправителствени обединения. Освен това те считат, че към момента е допустимо политическо въздействие върху правосъдната система.
Реклама Приветствие от Европейски Съюз и Съединени американски щати
Миналата седмица Европейски Съюз и Съединени американски щати обявиха в обща декларация, представена от Reuters, че приветстват сръбския референдум. Те показаха, че той е " основна стъпка за укрепване на правосъдната самостоятелност ".

След провеждането на допитването основаната в Белград неправителствена организация CRTA, която наблюдаваше процеса, съобщи, че общото й умозаключение е, че електоралните комисии са били значително неподготвени за гласуването, което може да докара до " редица евентуални проблеми ". Междувременно на сърбите в Косово не беше разрешено да дадат гласа си в секциите из страната, а единствено в Прищина.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Марина Станева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР