Над 60 млн. лв. от авансово платените средства за строежа

...
Над 60 млн. лв. от авансово платените средства за строежа
Коментари Харесай

60 милиона лева от парите за АМ Хемус са изнесени в торби и чанти |

Над 60 млн. лева от предплатено платените средства за градежа на Автомагистрала " Хемус " са преведени на кухи компании, а по-късно изтеглени в торби и чанти, заяви на ексклузивен брифинг  вътрешният министър Бойко Рашков. На конференцията беше показана схемата, посредством която са източвани парите за автомагистралата.

На фона на големите суми, изплатени предплатено, автомагистралата към този момент се разрушава. В областта на Търговище към 600 метра от автомагистралата се е срутила преди няколко часа, заяви вътрешният министър. 

" Кой ще заплати в този момент ремонта на този сектор? ", попита Рашков. Би трябвало това да бъде направено от компанията строител, само че в тази ситуация тя е незнайна, тъй като няма строителни бумаги, а и " имаме строител под прикритие ", както разяснява той.

Той съобщи, че задачата на схемите при градежа целят парите от бюджета да отидат при съответни компании, решение за което се взима на равнище Министерски съвет. 

" Иначе няма по какъв начин да се изпълнят чекмеджетата ", разяснява още вътрешният министър.

Той дефинира българската прокуратура като " братска организация на ГЕРБ ". По-рано той заяви, че в случай че зависи от прокуратурата следствие за тези закононарушения, поради което и Министерство на вътрешните работи е поела следствието за да принуди прокуратурата да предприеме дейности. По думите му в случай че за тези нередности не се заяви на обществото, то следствието ще бъде блокирано, тъй като " прокуратурата не желае да проверява предходните ръководещи ".

Парите за " Хемус "

Директорът на " Национална полиция "  Станислав Станев заяви какъв брой пари са платени предплатено от " Автомагистрали АД " за всеки един от лотовете на АМ " Хемус "

За четвърти лот са отпуснати 77,595 милиона лева, от които авансово платени 72,670 милиона лева на " Автомагистрали Хемус АД " за доставка на материали и наем на машинизация.

За лот 5 общо сумата е 91,054 млн. лева От тях предплатено са платени на " Водно строителство Благоевград "  са близо 84,108 млн. лева, от които към 60 млн. лева са изнесени с торби и чанти.

На Лот 6 е разплатена сумата от 101,043 млн. лева От тях " Европейски пътища АД " получава предплатено 95 890 000 лева. 

За Лот 7, 8 и 9, където градежът не е почнал, общата стойност на контракта е 1,150 милиарда лева без Данък добавена стойност.

За 7 лот от общо 220,306 млн. лева, от които  " Громаход ЕАД "   е получила предплатено 130,775 млн. лева, а " Европейско пътища АД " - 48,840  млн. лева

За 8 лот от 131 655 млн. лева. са раздадени на " Битумина Гмбх " са преведени 82,808 млн. лева предплатено, както и 44,848 млн. лева за  " Хидрострой АД ".

За 9 лот от  42,482 млн. лева, от които на " Пътинженеринг АД " са преведени 15,897 млн лева, както и 26,327 млн. лева предплатено за " Пътноинженерстрой  Т АД ".

Схемата

- организира се ин хаус процедура, избира се компания без конкурс, на която се разпорежда поръчката. След това Автомагистрали изплаща предплатено средства. След това осъществяването се разпорежда на друга компания реализатор, играеща ролята на буфер, която цели да прекъсне връзката сред автомагистрали и основнатафирма. Буферната компания превежда сумите на кухи компании, основани дни по-рано с капитал от по 2 лева и благосъстоятелност на малограмотни лица. На тези компании са изплатени към 60 млн. лева Те са изтеглени още същия ден в чували и сакове. 

Установено е, че кухите компании няма никакви разноски и доходи, с изключение на приходите по фактури. Те на са имали никаква активност с изключение на декларираната - градеж на автомагистрали.

фактурите са на стойност към 70 млн. лева Тук страната още веднъж е ощетена поради спестените към 20 млн. лева Данък добавена стойност, съобщи шефът на Национална агенция за приходите Румен Спецов.

В кухите компании се назначават фиктивни чиновници, които по това време са били в чужбина. Когато парите бъдат изтеглени, фиктивните служащи се назначават фиктивно в идната куха компания.

" 60 милиона - изнесени в торби и чанти "

Председателят на ДАНС Пламен Тончев заяви, че парите от 18 юни до 23 септември 2020 година на каса да изтеглени почти 12 млн. лева на 23 интервенции

Друго сдружение е изтеглило 12 млн лева на ръка за интервала от 12 декември 2020 година до 12 януари 2021 г.
20 млн. лева за 18 интервенции са били изтеглени за интервала от 28 октомври до 15 януари 2021 г. 

От 25 май 2021 година до 23 юли 2021 година друго сдружение е изтеглило 13 млн. лева
Всички тези лица са открити. 

Как стартира всичко?

Директорът на ГДБОП Калин Стоянов заяви, че сигналите за нарушаванията при градежа на лот 5 на автомагистрала " Хемус " са пристигнали през лятото на 2020 година Проверката е почнала в началото за лот 5, където комерсиално сдружение, определено с ин хаус процедура е получило над 90 млн. лева предплатено. 

Миналата седмица е получен сигнал, че в тези компании стартира заличаване на документите, поради което стартират и акциите на Министерство на вътрешните работи.

Такива са извършени в София, Благоевград, Видин и Монтана, разпитани са 20 дущи,от тях арестувани са 14 лица.

Стоянов съобщи, че с цел да продължи работата по следствието би трябвало да се произнесе следствието да бъде поето от наблюдаващ прокурор.

Главният секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров съобщи, че евентуално се употребява схемата от лот 5 при градежа и на останалите.

В лотовете 7 и 8 няма решено трасе, само че пък има преведени средства. Заради това следствието на Министерство на вътрешните работи за градежа на Автомагистрала " Хемус " и в останалите сектори ще продължи.

Директорът на ДНСК Владислав Калинов. Подчерта, че към момента не се знае фирмата- строител на 4 и 5 лот, които към момента са без строителни бумаги. 

Стана ясно, че над 1 милиарда лева са " подарени " на неоткриваеми компании, унищожена е гора, десетки документи са с погрешно наличие, има едва трасе със свлачищни зони, върху което би трябвало да мине автомагистралата. Освен това 4, 5, 6, 7, 8 и 9 сектор са противозаконни, защото нямат разрешителни за градеж и не са стартирани процедурите по отчуждаване, а има предплатено преведени средства.

Пресконференцията беше във връзка акциите Национална агенция за приходите и полицията, които на 29 октомври влязоха на Ден по-рано, във връзка със същото следствие, имаше.

В по отношение на следствието на градежа на автомагистрала " Хемус "

Вчера Рашков даде обещание още задържани поради закононарушения, свързани със градежа на автомагистралата. Тогава той заяви, че задържаните са 15 след акции на огромна строителна компания, измежду които и  " Водно строителство ".

Също през вчерашния ден той съобщи, че човек, обвързван със градежа, пък от

Тогава Рашков съобщи, че поради към този момент изчезналите пари може е " хората платят още един път да платят за автомагистралата. "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР