Над 60 български учени излязоха с обръщение-подписка до министрите на

...
Над 60 български учени излязоха с обръщение-подписка до министрите на
Коментари Харесай

Български учени се обявиха против преподаването на хомеопатия

Над 60 български учени излязоха с обръщение-подписка до министрите на образованието и науката акад. Николай Денков и на опазването на здравето проф. Асена Сербезова с зов за прекратяване на образованието по хомеопатия в българските професионални гимназии. Писмото е подкрепено от ректора на Медицинския университет в София акад. Лъчезар Трайков и водещи имена в медицината и други области като акад. Богдан Петрунов, акад. Драга Тончева, акад. Григор Горчев, акад. Иван Миланов, член кор. Асен Гудев и други

В писмото си те упорстват през 2022 година да не се одобряват възпитаници в компетентност “Технология на хомеопатичните и фитопродукти”.

“Научихме напълно неотдавна, че оставайки незнайно за българската научна общественост, както и за здравомислещите и виновни за образованието хора, към този момент повече от 10 години в междинното професионално обучение у нас се е настанило преподаването на лъженауката хомеопатия”, се показва в писмото.

“Нашата юноша да бъде обучавана на една изцяло антинаучна и лъжлива доктрина и процедура, изобличена от международната медицина, химия, физика и биология, е изрично недопустимо”, считат учените.

Те показват, че в България произвеждане на хомеопатични препарати на практика в никакъв случай не е имало и няма да има, тъй като пазарът на тези препарати “отдавна е монополизиран от две огромни европейски хомеопатични компании-производителки”.

“Поради това професионална реализация на приключилите ПГ в частта “Хомеопатични технологии” у нас не може да има и отдаденото на това занятие време е освен загуба на образователно време, само че е и доста нездравословно за образуването на научно обосновано мислене и професионални качества на учениците”, се споделя в писмото.

“Уважаеми министри, разбираме, че продължаването на този тип антинаучно “обучение” в професионалните гимназии е напълно в прерогативите на Вашите министерства. Много се надяваме, че ще вземете бързи и решителни ограничения това срамно събитие да бъде изтрито от междинното обучение в България, а професионалните гимназии да не афишират нов банкет на възпитаници през 2022 година по специалността “Технология на хомеопатичните и фитопродукти”,а единствено по " Технология на фитопродуктите ", приканват учените.

С цялостния текст на писмото можете да се запознаете
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР