Над 570 български села са без население или с по

...
Над 570 български села са без население или с по
Коментари Харесай

Над 570 села са с по по-малко от 10 жители

Над 570 български села са без население или с по по-малко от 10 поданици. Според информация в Националния указател на обитаемоте места, броят на обезлюдените села в България се нараснал пет пъти единствено за последните две години, оповестява в собствен репортаж ТВ България он ер.

Във великотърновското село Малчовци има към 15 души с адресна регистрация, само че от тях единствено един е непрекъснат гражданин. Това е 86-годишната баба Иванка.

От години живее сама в цялото село и споделя, че в миналото във всяка къща се раждали по няколко деца, младите имали работа, занимавали се със селско стопанство и даже съумели със лични средства да си построят читалище, в което да се събират.

Разказва, че в последните години, богати хора си купили къщи в прилежащите две села, само че съгласно нея даже това няма да ги съживи, тъй като в никакъв случай няма да се върне учебното заведение, няма да се съживи читалището, няма кой да изпита и същото трогване, което тя усеща към мястото където е родена и прекарала живота си.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР