Над 550 тона нелегални или фалшиви пестициди са конфискувани в

...
Над 550 тона нелегални или фалшиви пестициди са конфискувани в
Коментари Харесай

Европол: Над 550 тона нелегални пестициди са иззети през 2019 г.

Над 550 тона незаконни или подправени пестициди са иззети в Европа вследствие на интервенция SILVER AXЕ ІV, която се координира от Европол с поддръжката на Европейската работа за битка с измамите (ОЛАФ). Това са 1,5 пъти повече количества спрямо предходната година – 360 тона.
За интервала от 25 февруари до 25 април 2019 година са осъществени инспекции на значими морски пристанища, летища и сухопътни граници, както и уреди за произвеждане и преопаковане. Три лица са задържани в границите на интервенцията, оповестява Дарик.

Броят на участващите в SILVER AXЕ се усилва всяка година, което отразява възходящия ангажимент за противопоставяне на незаконния импорт и търговията с неразрешени артикули за растителна отбрана. По време на оперативната фаза на четвъртата по рода си интервенция, тази година участваха 29 страни. България за повторно взе участие в интернационалната интервенция.

В акцията се включиха Българската организация по сигурност на храните (БАБХ), Главна дирекция „ Национална полиция “ и Агенция „ Митници “. По самодейност на БАБХ са осъществени взаимни изключителни инспекции с Групово дело „ Национална полиция “ на територията на областите Силистра, Благоевград и Пловдив. При осъществена инспекция в гр. Силистра беше открита нерегламентирана търговия и преопаковане на артикули за растителна отбрана, както и предпазване на ПРЗ с изминал период на валидност в два нерегламентирани обекта.

При взаимни дейности сред Агенция „ Митници “ и БАБХ за интервала на интервенцията са арестувани 257.5 л и 31.3 кг неразрешени артикули за растителна отбрана с генезис Турция и Русия. Наред с инспекциите в границите на интервенцията SILVER AXE ІV, в интервала от 28 февруари до 26 април 2019 година, инспекторите по растителна отбрана на БАБХ направили на територията на страната 724 изключителни инспекции за незаконни ПРЗ на обекти за произвеждане, търговия и преопаковане на артикули за растителна отбрана, нерегламентирани обекти (376) и на аграрни стопани за приложимост на незаконни ПРЗ (348). В рамките на тези инспекции са установени 70 нарушавания. Издадени са 55 наставления и са формирани 5 акта за административно нарушаване за нерегламентирана търговия и реклама, регистрират от организацията. При инспекциите на аграрни стопанства не е открита приложимост и предпазване на незаконни ПРЗ.Отделно са установени 29 нарушавания на Закона за отбрана на растенията, които нямат връзка с задачата на провежданата интернационална интервенция.

В международнтата акция вземат участие: Австрия, Белгия, България, Хърватия, Кипър, Чехия, Дания, Естония, Франция, Финландия, Германия, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Испания, Швейцария, Обединеното кралство и Украйна.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР