Над 55 хил. завършващи се явиха на първия изпит по

...
Над 55 хил. завършващи се явиха на първия изпит по
Коментари Харесай

Между 50 и 100 лв за матури във Facebook

Над 55 хиляди завършващи се явиха на първия изпит по български език и литература. Върху произведение на Никола Вапцаров зрелостниците се потиха тази година.

12-класниците писаха тематика по стихотворението " Вяра ". Въпреки засилените ограничения за сигурност още веднъж не липсваха опити за търговия с отговорите.

" Провеждането на държавните зрелостни изпити мина извънредно умерено. Изненади в организацията нямаше, което сочи, че форматът, който се ползва сега е сполучлив, с цел да се опълчи на всевъзможни опити, които биха могли да доведат до подозрения за почтеност. За пробив в системата за сигурност не може да става и въпрос ", разяснява в студиото на " България заран " шефът на столичното 119 СУ Диян Стаматов.

За втора поредна година матурата беше разграничена на части, а учениците нямаха право да излизат преди да са завършили с всяка от тях. Мярката е взета, с цел да се предотвратят преписвания.

Над 4 000 камери и 10 000 квестори също дебнеха за такива. Само 12 са анулираните работи в цялата страна поради опити за преписване и скрити мобилни телефони.

Появиха се обаче и подозрения за приключването на отговорите на матурата по български език и литература след края на зрелостния изпит.

Екип на Bulgaria ON AIR се натъкна на обява във Фейсбук, която показваше отговрите от модул 1 и 2, в които имаше единствено 2 неточности. Цената варираше сред 50 и 100 лева

" Направихме профил в обществената мрежа, с който се представихме за абитуриент. Влязохме в няколко групи, основани особено за тазгодишната матура и се натъкнахме на следните оферти - " последни записвания при нас за отговорите на матурите! Заинтересованите дано пишат! ", описа репортерът на Bulgaria ON AIR Димитър Димитров.

Според шефа на 119 СУ обаче става въпрос за измамници, а информация от МОН няма по какъв начин да изтече, защото компютър генерира крайния вид на изпита всред близо 12 милиона комбинации на въпросите и всички се случва при извънредно засилени ограничения за сигурност.

" Търговци на матурите и отсега нататък ще има. Всички опити за продажби в обществените мрежи обаче са безусловно подправени ", безапелационен бе Диян Стаматов в студиото на Лора Инджова и Златимир Йочев.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР