Над 5400 свине се отглеждат в индустриални стопанства и фамилни

...
Над 5400 свине се отглеждат в индустриални стопанства и фамилни
Коментари Харесай

Над 5400 свине в Сливен и областта се отглеждат във ферми, всички други – в домашни стопанства

Над 5400 прасета се отглеждат в индустриални стопанства и фамилни ферми, съгласно всички условия за биосигурност. Всички останали животни се отглеждат в домашни стопанства от вида „заден двор“ и едвам неколцина са записаните, заяви шефът на ОБДХ-Сливен доктор Пламен Пенчев. Това стана на изключително съвещание на Областната епизоотична комисия, свикана от регионалния шеф Чавдар Божурски по отношение на усложнената конюнктура поради болестта от африканска чума по свинете. „Вече имаме съответни образци за проблемите, които пораждат в сходни обстановки. Трябва да създадем вероятното на този стадий, с цел да не се стига до сложни за преодоляване казуси“, съобщи Божурски.

С негова заповед бяха разпоредени инспекции на всички типове и категории свиневъдни обекти, осъществяване на инструктажи със притежателите за мероприятията по биосигурност и условията за напредване на домашнни прасета, засилен клиничен надзор. Кметовете на обитаеми места са задължени неотложно да уведомяват ОДБХ при подозрение за болестта, както и да дават информация за броя на отглежданите в домашните стопанства прасета.

Превантивната акция в Сливен стартира през март, членовете на ловните организации бяха инструктирани за нужните действия при възможния отстрел на свине в природата.

В Сливен и региона няма регистриран случай на бързо разпространяващата се зараза. Тя не е зооноза и не е рискова за здравето и живота на индивида, само че се предава от всевъзможен тип контакт, вирусът е резистентен и породените стопански загуби са огромни. Стопаните, чиито животни не са регистрирани, няма да получат обезщетение от страната.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР