Над 5000 души се очаква да посетят Делювите празници“ в

...
Над 5000 души се очаква да посетят Делювите празници“ в
Коментари Харесай

Пазарен ден отпреди 100 години събира над 5000 души в Златог...

Над 5000 души се чака да посетят " Делювите празници “ в Златоград тази събота и неделя. Празникът се организира за 14-и път в най-южния ни град. Кулминацията е в неделя, когато за следващ път ще се организира атрактивния пазарен ден, както е бил по време на Възраждането, сподели Александър Митушев, притежател на Етнографския ареален комплекс и уредник на събитието.

„ Облечете се в национална носия и се потопете в златоградската магия от багри и звуци, обичаи, занаяти и фолклор. Ако желаете да срещнете чорбаджиите, налбантина, бозаджията, попа, фотографина и още доста персонажи или пък желаете да покажете своята гиздава одеждa от бабино време – заповядайте преди обяд на калдъръма в Етнографския комплекс “, канят от Стария град в Златоград. На сцената на чаршията ще се изявят Гайдарски състав „ Дельо бунтовник “, Мария и Магдалена Филатови, групировка за родопски фолклор „ Родопско въодушевление “, самодейни и фолклорни групи от цялата страна. Празничната стратегия ще продължи и вечерта със специфичното присъединяване на Национален фолклорен отбор „ Българе “ и концерт на певицата Райна.

Пазарният ден от Възраждането е обичан от туристите, защото по калдаръмените улици на града могат да се видят персонажи от преди век.  Чуват се възгласи от бозаджията, който разнася с магаренце баките със свежата напика, както и от вестникарчето, който се провиква с най-горещите заглавия от печата. На улиците звучи латерна, разхождат се попа и ходжата с госпожите си, стражари, локални кокони и други, всички в достоверни за това време дрехи, пресъздадени от локалните самодейци. По сокаците минават също депутатина и кмета, да създадат възвания да се гласоподава за тях, преди да поздравяват чорбаджиите с половинките им.  За гостите на празника се излагат разнообразни произведения, направени в локалните занаятчийски работилници.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР