Над 500 таксиметрови шофьори се събраха на протест на столичния

...
Над 500 таксиметрови шофьори се събраха на протест на столичния
Коментари Харесай

Таксиджиите настояват институциите да действат бързо спрямо Максим

Над 500 таксиметрови водачи се събраха на митинг на столичния бул. " Цариградско шосе " против услугата " Максим ".

Демонстрантите недоволстват против осъществяваните нерегламентирани транспорти на пасажери против възнаграждение на територията на България посредством приложението на " Максим ", добило известност като " съветския Uber ".

Нерегламентираните транспорти стават с коли, които не са обозначени като таксита, не са в наложителния жълт цвят, нямат издадени лицензи и надлежно не заплащат и налози.

Таксиметровите водачи упорстват страната да вземе ограничения против " Максим ". Руската компания работи в България от две години, а от една година употребява водачи и коли, които нямат позволение нито от общината, нито от автомобилната администрация , с цел да возят пасажери против възнаграждение. Те нямат нито отличителни значи, нито апарати за таксуване, нито касови апарати, недоволстват протестиращите.

Заместник-председателят на Националния таксиметров профсъюз Драгомир Петков изясни за news.bg, че желае да се съблюдават законите, защото таксиметровият отрасъл предстои на доста регулации и законови рамки.

По думите му единствено за поддръжка на автомобил на един водач отиват минимум 3000 лева годишно , настрана са налозите, които те заплащат на страната.

Най-евтиният автомобил излиза единствено 3 000 лева годишно, а от Националния таксиметров профсъюз упорстват с цел да се вземат ограничения против нерегламентирания транспорт.

Петков напомни, че съветската компания " Максим ", първоначално работела с таксита, само че прекратила тази си активност. Сега почнала да работи с други коли, които не са таксита и с хора, които не дават отговор с никакви критерии и никаква регулации.
 Протестът на такситата не касае закона и Менда Стоянова
Протестът на такситата не касае закона и Менда Стоянова

Приложението " Максим " можело да се забрани единствено от Комисия за защита на конкуренцията

Таксиметровите превозвачи упорстват законите да важат за всички. До сегашния миг таксиметровият профсъюз не е получил никаква противоположна реакция от Министерство на превоза и Столична община.

Драгомир Петков е безапелационен, че в случай че настояванията им не бъдат изпълнени, страната рискува таксиметровите водачи да си пребоядисат такситата и " да си купят една таратайка за по 1 000 лв. ".

" Не отива на добре страната, в случай че не извърши настояванията ни ", закани се той и добави, че мощно се надява настояванията им да бъдат чути.

Във връзка с протестните дейности на таксиметровите водачи против услугата " Максим ", news.bg беседва и с юрист Райна Димитрова . Тя упорства да се засилват всички институции , тъй като съветската компания слага останалите водачи в неконкурентна и нелоялна среда.

Според адвокатката назрява спор в обществото по тази причина може ли или не може да се употребява тази услуга на територията на България , макар че българското законодателство е изрично, че таксиметрова активност на пасажери може да се прави единствено регламентирано.

Адвокат Димитрова посочи, че хората, които дават услугата " Максим " са с частни коли, които не са оборудвани с апарати и не заплащат всички налози, които заплащат останалите лицензирани таксиметрови водачи.

Тя не можа да отговори какви цени употребяват, защото не разполага с точни данни, само че е уверена, че клиентите на " Максим " се таксуват на по-ниски цени, в сравнение с в едно постоянно такси.

" Всички способени органи са сезирани, само че задачата на митинга е да се подтикват да работят по-бързо и по-активно , тъй като тази процедура на услугата " Максим " убива таксиметровия отрасъл ", акцентира адвокатката.
 Таксиметрови компании стачкуват против нов Uber -
Таксиметрови компании стачкуват против нов Uber - " Максим "

В Комисия за защита на конкуренцията има произвеждане против " Максим " преди седмици, увери Ризов

Припомняме, Националният таксиметров профсъюз организира към този момент среща в Народното събрание с ръководителя на бюджетната комисия Менда Стоянова, транспортния министър и зам.-министъра на превоза, които дадоха обещание подпомагане, само че увериха, че казусът не е в законодателството.

" Всички сме на една страна, просто желанието ни е този митинг да бъде активизиран, тъй като браншът търпи от ден на ден и повече негативи всеки ден ", безапелационна е юрист Димиторва.

Протестът е подсилен от Националния таксиметров профсъюз, " Съюз такси ", Националния съюз на превозвачите в България, Браншовата камара на таксиметровите водачи и превозвачи в България, Асоциацията на таксиметровите синдикати в България.

Подкрепен е и от Инициативен комитет на водачите в София, в който са - Д. Ванев ( " Такси С експрес " ), Л. Костадинов ( " Радио Сухопътни войски такси " ), В. Тодоров ( " Йелоу 333 " ), Николай Ценов ( " За едно евро " ) и Д. Колев ( " О " К супертранс " ).
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР