Над 500 ракети за борба с градушките са изстреляни от

...
Над 500 ракети за борба с градушките са изстреляни от
Коментари Харесай

Експерт: Срещу градушките се използват ракети от 50 години

Над 500 ракети за битка с градушките са изстреляни от началото на дейния сезон. Днес сходни феномени не се чакат.
Това сподели Стефан Георгиев, специалист в Изпълнителната организация за битка с градушките в пред бТВ.

Градушка унищожи огромна част от реколтата в разнообразни елементи от страната, като най-пострадалото място се оказа Българене. След вредите страната даде обещание помощ за потърпевшите региони.

Георгиев изясни, че се е следило образуването на естественото събитие. „ Наблюдавахме процеса по формиране на градушки, за жалост клетката се разви прекомерно надалеч от обсега на нашите противоградни ракетни площадки. Затова клетката не беше обработвана, успяхме единствено да следим процеса и да установяваме вредите в село Българене. Процесът беше доста мощен, в случай че беше въведен самолетен прийом, може би щеше да се стартира да се влияе на тази клетка от доста по-ранен стадий и вредите щяха да бъдат редуцирани до минимални”, изясни специалистът. Ракетният прийом, с който се работи от 50 години, обгръща за Северна България – Видин, Монтана, Враца и Плевен, а за Южна – Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Сливен.

Министърът на земеделието изясни, че се разисква закон, който да разшири отбраната от градушки. Направено е и цялостно радарно покритие за цялата страна, с което се прави цялостен мониторинг на атмосферата над страната.

От Агенцията за битка с градушките посъветваха хората да наблюдават процесите на уеб страницата им, тъй като с лятото явленията стават и много рискови.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР