Над 500 оръжейници от военния завод Емко в Трявна протестират

...
Над 500 оръжейници от военния завод Емко в Трявна протестират
Коментари Харесай

500 оръжейници протестират при Прохода на Републиката

Над 500 оръжейници от военния цех " Емко " в Трявн а стачкуват против замразения търговски лиценз на сдружението, в което работят. Те се събраха на автогарата в село Вонеща вода, до Прохода на Републиката, заяви БНР.

За по-малко от месец това е втори митинг на служащите от оръжейния цех . Днешното неодобрение стартира със викания: " Мафия " и " Излъгаха ни ".

 Служителите от военния цех
Служителите от военния цех " Емко " стачкуват

Министър Караниколов твърди, че ще се възвърне комерсиалния лиценз, след премахване на проблемите

Работниците от оръжейния цех считат, че страната им е оповестила война. Хората от завода в Трявна и село Белица се притесняват, че ще изгубят работата си.

От управлението на сдружението настояват, че нарушаванията по съхранението на взривни субстанции и муниции, станали причина за краткотрайното заледяване на лиценза, са отстранени. Това е установено от Министерство на вътрешните работи още в края на август, а сдружението продължава да натрупа загуби за десетки милиони .

Няма заплаха Проходът на Републиката да бъде блокиран .

Припомняме, комерсиалният лиценз на " Емко " беше замразен в края на юли от Междуведомствения съвет по отбранителна промишленост. Причината са установени нарушавания по съхранението на взривни субстанции и муниции.

Това провокира митинг на оръжейниците от Трявна и село Белица на 21-ви август . Ръководството на завода в профил нарушаванията и това, по думите на шефа на " Емко " Славчо Димиев, е установено при инспекция на Министерство на вътрешните работи на 29-и август . Въпреки възобновеното съблюдаване на софтуерния развой, комерсиалният лиценз не е възобновен, както даде обещание в деня на първия митинг министърът на стопанската система.

 Държавата работи в интерес на чиновниците на ЕМКО, съобщи министър Караниколов
Държавата работи в интерес на чиновниците на ЕМКО, съобщи министър Караниколов

Според министъра на стопанската система в завода се нагнетявало необичайно напрежението

На 8-и септември държавната компания " Кинтекс " стопира три контракта на " Емко " за експорт на муниции за Индия , а вредата е за към 60 милиона $, твърди Славчо Димиев.

От началото на месец юли се води открита война против сдружението " Емко " , разгласи пред публичното радио Славчо Димиев.

" Заради нечии ползи, евентуално стопански, желаят един от огромните работодатели да не съществува . Тези хора, които водят война, или по-точно подстрекават страната да води война против нас, несъмнено си имат имена , само че този въпрос би трябвало да се зададе на управлението на страната, на държавното управление или на хора, които проверяват. Което и име да кажа, това ще значи, че аз набедявам . Нямам нито такава власт, нито такива благоприятни условия да проверявам който и да е в страната ", съобщи Демиев.

Той изясни, че е написал отворено писмо до премиера и президента, в което упорства да се съблюдава закона и да бъде непокътнато работещото дружество.

 Съдът е спрял вписването на „ Емко” като притежател на „ Дунарит”
Съдът е спрял вписването на „ Емко ” като притежател на „ Дунарит ”

Фирмата остава благосъстоятелност на Цветан Василев...

Димиев изясни, че н е желае помощ от българската страна , че заплатите се изплащат и няма съкращения. " Ние желаеме тя да не ни пречи. Ако ние получим явен сигнал, че стопира войната против нас , че на нас ще ни се върне лицензът и ще бъдем оставени да работим, няма никой да стачкува ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР