Над 500 мирни граждани са били убити от силите за

...
Над 500 мирни граждани са били убити от силите за
Коментари Харесай

Броят на жертвите на репресиите в Мианма надхвърли 500

Над 500 мирни жители са били убити от силите за сигурност в Мианма след преврата на 1 февруари, където въоръжените размирен фракции заплашват да се причислят към митингите против хунтата, в случай че кървавата баня продължи, съобщи Франс прес.

Генералите в Мианма остават глухи за порицанията и глобите на Запада и не престават репресиите, с цел да спрат продемократичните митинги и стачките, които раздрусват страната след преврата против демократично определеното държавно управление на Аун Сан Су Чжи, осъществен на 1 февруари. 510 души, в това число голям брой студенти и малолетни, бяха убити от служители на реда и военни през последните два месеца, по данни на Асоциацията за помощ на политическите пандизчии. Неправителствената организация обаче прецизира, че броят им евентуално е доста по-висок, още повече, че стотици задържани са оповестени за изчезнали.

Днес няколко размирен фракции заплашиха да вдигнат оръжие против хунтата. Ако силите за сигурност " не престават да убиват мирни жители, ние ще си сътрудничим с протестиращите и ще отвърнем на удара ", се споделя в взаимно изказване, подписано от Араканската войска - въоръжена група с хиляди бойци, която беше извадена от листата с терористични групи през март след подписване на помирение с хунтата.

" Ситуацията рискува да премине към революция ", съобщи пред Агенция Франс Прес Деби Стотхард от Международната федерация за човешки права. " Хунтата не желае да отстъпи нищо и протестиращите, като цяло мирни досега, желаеха помощ от въоръжените групи, с цел да се защитят ".

След оповестяването на независимостта на Мианма през 1948 година голям брой етнически групи влязоха в спор с централните управляващи, с цел да получат по-голяма автономност, достъп до естествените благосъстояния на страната или дял от доходоносния наркотрафик, напомня Агенция Франс Прес. Армията подписа помирение с някои през последните години, само че този уикенд нанесе въздушни удари по една от най-големите от тях, Каренския народен съюз. КНС беше завзел военна база, убивайки голям брой бойци. Това са първите въздушни удари в този регион от 20 години насам.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР