Над 500 милиона души по света обитават райони на ерозия,

...
Над 500 милиона души по света обитават райони на ерозия,
Коментари Харесай

ООН: 70% от непокритите с ледници почви се превръщат в пустиня

Над 500 милиона души по света населяват региони на ерозия, провокиран от климатичните промени, демонстрира отчет на комисията по измененията в климата към Организация на обединените нации, представен от " Свободна Европа ". Документът е квалифициран от над 100 специалисти от 53 страни.

Като фактор за усилването на парниковия резултат, водещ до стоплянето на планетата, е посочено развъждането на наедрял рогат добитък наред с други действия от земеделския бранш.Една четвърт от парниковите газове идва от селското стопанство и дейностите, свързани с потреблението на земите.

Едно от решенията, посочени от специалистите, е намаляването на потреблението на месо и млечни артикули за сметка на повече артикули от растителен генезис.

Според документа от 1200 страници, 70 на 100 от свободната от ледници земя към този момент е деградирала и е негодна за селскостопански действия.

Деградацията води до преобразяване на съответните региони в пустиня, означават създателите. Те означават и важен непряк резултат на този развой - деградацията на почвата намалява способността й да гълтам въглерода, заради което се усилва наличието на парникови газове в атмосферата.

Водните пари, въглеродният диоксид и метанът се трите най-разпространени парникови газа, виновни за световното стопляне.

В отчета се показва още, че 820 милиона души страдат от недохранване, а в същото време една трета от храната, която се създава, се изхвърля.

По-рано специалистите предизвестиха, че повишение на междинната температура на планетата от два градуса е границата, след която следват пагубни последствия за човечеството. През 2017 година обаче от Организация на обединените нации оповестиха, че и покачване от 1.5 градуса може да се окаже сериозно.

Авторите на документа приканват всички страни да се ангажират с стабилно потребление на земята и ограничение на парниковите газове преди да е станало прекомерно късно.

На 23 септември в централата на Организация на обединените нации в Ню Йорк ще се организира международен конгрес на високо ниво по измененията в климата. Очаква се в него да вземат присъединяване държавни водачи от над 120 страни.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР