Над 500 души са били задържани при протестите в Беларус

...
Над 500 души са били задържани при протестите в Беларус
Коментари Харесай

Над 500 задържани при протестите в Беларус вчера, според правозащитен център

Над 500 души са били арестувани при митингите в Беларус през вчерашния ден против преизбирането на президента Александър Лукашенко. Това заяви нерегистрираният от управляващите правозащитен център " Вясна ", представен от ТАСС.

Актуализираният лист, оповестен на уеб страницата на организацията, към този момент включва 501 имена. Сред тях е това на архитекта Никита Домрачов - брат на беларуската биатлонистка Дария Домрачова, четирикратната олимпийска шампионка.

Вчера бяха арестувани над 40 представители на медии, отразяващи митингите. Повечето от тях към този момент бяха освободени.

Демонстрации се състояха в редица беларуски градове. В Минск опозицията се опита да организира " Марш на гордостта ", само че силите за сигурност съумяха да не позволен пълномащабна акция.

По данни на " Вясна " в митинга в столицата са взели присъединяване към 100 000 души. Полицията ги разпръсна с водни оръдия, зашеметяващи гранати и пердах с палки, заяви Асошиейтед прес.

Вчера вечерта и тази нощ в беларуската столица се организират спонтанни митинги. Демонстранти блокираха придвижването на някои улици, съобщи сътрудник на ТАСС от мястото на събитията.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

В Беларус започнаха всеобщи митинги след президентските избори на 9 август, които съгласно Централната изборна комисия са били извоювани от Лукашенко с над 80 % от гласовете. Опозицията обаче не призна формалните резултати, а нейният претендент Светлана Тихановска, която остана втора с повече от 10 %, отиде в прилежаща Литва след изборите.

При митингите в Беларус бяха арестувани над 13 хиляди индивида. Част от тях към този момент бяха освободени. Много от водачите на опозицията са в пандиза или избягаха в чужбина, отбелязва Ройтерс.

В събота беларуският президент беседва с държани в пандиза опозиционери. Снощи бяха освободени двама от тях - предприемачът Юрий Воскресенски и Дмитрий Рабцевич, шефът на офиса в Минск на американската софтуерна компания Панда Док (PandaDoc), заяви Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че необикновената среща е предиздвикала някои беларуски опозиционни деятели да допускат, че Лукашенко се готви да направи отстъпки.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР